Én tejmentesen is étkezem, úgyhogy ebben a változatban nem csak a cukrot hagyjuk el, hanem a tejes összetevőket is.
Hozzávalók:
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g finomliszt
- 20 g búzasikér
- kb. 70-80 g margarin vagy növényi vaj
- 20 g élesztő
- 3 dl növényi tej (mandula, kókusz...)
- 60 g eritrit
- 1 tojás
- kókuszolaj (a pogácsák megkenéséhez)
- egy bögre dió
- csipet só
A liszteket és a sikért egy tálba összekeverjük. A tejet, a tojást, csipetnyi sót és az eritritet szép habosra kikeverjük. Ha kész, belemorzsoljuk a zsiradékot (margarint, növényi vajat) és az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket is. Nyújtható tésztává gyúrjuk az egyveleget, majd 40 percet hagyjuk pihenni.
Míg kel a tészta, tetszőlegesen durvára összetörjük a diót. Kelés után, kb. 5 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát és egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a kis pogácsákat belőle. Vékonyan kikenjük a tortaforma (tepsi vagy jénai tál) belsejét. Majd fogjuk a pogácsákat, olvasztott kókuszolajba mártjuk, és a durvára tört dióba forgatjuk majd szorosan egymás mellé sorakoztatjuk őket.
28 cm-es tortaformában sütöm |
Kb. 180°-on 40 perc alatt megsütjük ---> sütőfüggő, ezért tűpróbát érdemes végezni.
Mivel csak kevés mennyiségben tudja a szervezetem tolerálni a tojást, ezért az eredeti vanília sodó helyett, híg vaníliás pudingot szoktam hozzá készíteni. A Haas mentes pudingját főzöm ki növényi tejben, eritrittel, így az is tej- és cukormentes változatban készül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése