Hisztamin diétában a lágy sajtok, mint például a krémsajtok, mascarpone, mozzarella, ricotta, feta engedélyezettek, ezek 0-ak, addig az IR diétában a kemény sajtok fogyasztását javallják inkább. Ennek egyik oka, hogy az inzulinos gyógyszer mellett nem mindenki tudja tolerálni a lágy sajtokat, vagy egyáltalán bármilyen tejterméket és akkor még a bél egyensúlytalansága is egy komoly tényező lehet tejtermékek fogyaszthatóságánál. Tehát a két diéta összefésülése egy lehetetlen küldetés ebből a szempontból. Ezzel viszont az étrendünkből minden sajtféleség (és tejtermék) kiesik vagy az egyik diéta vagy a másik diéta szabályai miatt. Én viszont nem szeretnék egy életre lemondani róla, szeretem a reggeli szendvicseinkben azt az apró változatosságot, amit egy sajt hoz. Szerencsére ennek is megvan a mentes, növényi alternatívája, ami tudja helyettesíteni a klasszikus sajtot, és még ízesíteni is ízlésed szerint tudod.
Hozzávalók:
1 db közepes cukkini (kb 250 g)
1 dl mandula tej, de lehet más növényi tej is (a szója tiltós, gyulladáskeltő hatása miatt!!!☝)
5 g pektin
1 evőkanál friss citromlé (HI-ben ezzel vigyázni kell, egyéni intolerancia, a citrusfélék hisztamin felszabadító hatásúak, nálam a kis mennyiségű, frissen facsart citromlé még belefér)
tk só
ízlés szerint fűszerek (oregánó, citrombors, bármilyen zöld fűszer)
Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk, felkockázzuk és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ezalatt, kimérjük a pektint és kevés növényi tejben alaposan elkeverjük. Ha megpuhultak a kockák, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, majd a pektines és a maradék növényi tejet a sóval együtt hozzáöntjük a kockákhoz. Kb 5 perc alatt összefőzzük a pektinnel, majd hozzáadjuk a citromlevet és a fűszereket is. Az egészet egy konyhai aprítóba öntjük és abban pépesítjük össze vagy bormixerrel. A turmixolt cukkinimasszát egy folpack-kal kibélelt kis tálba kanalazzuk és hűtőbe tesszük.
Dermedés után, ami legalább egy éjszakányi idő, szépen szeletelhető. Puhább, kocsonyás állagú sajt lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése