2020. 07. 03.

Meggylekvár cukormentesen pektinnel készítve (IR recept, HI 0-ás)

A lekvárról két dolog ugrik be egyből az ember fejébe, a sok cukor és a macerás elkészítés. Ebben a receptben mindkét probléma orvosolva lesz. A cukor helyett negyedannyi édesítőt használunk és az elkészítési idő is, töredéke lesz a megszokottnak.

Ez dupla adag, 5 kg meggyből. 

Amire szükséged lesz:

👉Csírátlanított befőttes üvegekre. Ezt úgy oldhatod meg egyszerűen, hogy alaposan elmosod az üvegeket, majd még vizesen beteszed őket a a mikróba 1 percre. Ez azért kényelmesebb a sütős változatnál, mert egyrészt gyors és hatékony megoldás, másrészről a sütőddel nem melegíted tovább a lakást az amúgy is meleg nyári időszakban.

👉Dunsztoláshoz egy kosárra vagy ládára és bele takarókra, plédekre.

Hozzávalók:

nettó 2,5 kg meggy (tisztított, magozott)
150 g negyedannyi édesítő
15 g pektin
2 evőkanálnyi frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A felét botmixerrel leturmixoljuk, a másik felét egészben hagyjuk. Így esztétikusabb és gusztusosabb lesz majd a végeredmény. Majd az egészet felforraljuk. Forrás után a kimért édesítőt és pektint hozzáadjuk a meggyhez és alaposan elkeverjük benne. Keverés után még 10 percig forraljuk tovább. Ezalatt az idő alatt érdemes a befőttes üvegeket a mikróban lecsírátlanítani. A végén hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet is és alaposan elkeverjük benne. Ezután a még meleg befőttes üvegekbe adagoljuk a meggyet. Színültig teletöltjük az üvegeket, lezárjuk a tetejüket és feje tetejére állítva őket, vákuumot képzünk bennük. Ha mindet betöltöttük, a lerakás sorrendjében a dunsztoláshoz kialakított edénybe helyezzük az üvegeket, de már nem a feje tetejükre állítva. Jól bebugyoláljuk őket és 3-4 napig hagyjuk a dunsztban pihenni.


IR diétában a fruktózzal (gyümölcscukorral) is nagyon vigyázni kell, a hasnyálmirigy ugyanúgy inzulintermeléssel reagál rá, mint a cukorra. DE gyors felszívódású szénhidrátként, kisebb mennyiségben fogyasztható pl. gofri, palacsinta, desszertek mellé, (ezek mindenképp lassú felszívódású szénhidrátból készüljenek) az előírt 9-15 óra között tízóraira, ebédhez vagy uzsonnára (reggelire és vacsorára a gyümölcs már TILTÓS IR-ben!).  A meggy alacsony fruktóztartalmú  gyümölcs (100 g/4 g fruktóz), ezért is választottam idén őt lekvár alapanyagnak. A pektin a dzsemfixszel ellentétben pedig nem tartalmaz semmiféle inzulinválaszt kiváltó anyagot, így bátran használható kocsonyásításhoz. 

Hisztamin diétában általánosságban elmondható, hogy a friss ételek elsőbbséget kell élvezzenek a konzervált, erjesztett vagy tartósított élelmiszerekkel szemben. A lekvárt frissen szedett meggyből készítettem, 1-1 kilót magoztam egyszerre, a többi addig a hűtőben pihent. Szedés és magozás után azonnal feldolgozásra került, a főzés rövid ideje alatt sem tud olyan mértékű hisztamin képződni, mint a hosszú elkészítésűeknél. A citromlé, aki tünetel rá, kihagyhatja a lekvárból. Az édesítő (eritrit, szteviol) belefér a 0-ás diétába.

És az ész érvek felsorakoztatása mellett, még nagyon finom is.





🔅 🔅 🔅

2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése