2020. 07. 11.

Panna cotta cukor-, tejtermék- és hisztaminszegény recept (IR-barát is!)

A panna cotta már régóta nagy kedvenc nálunk. Míg csak az inzulinrezisztencia diétát követtem, addig zselatinnal kocsonyásítottam, vanília kikapart magjával ízesítettem és cukormentes csokiöntetet, gyümölcsöket tálaltam mellé. Most, hogy a 0-ás hisztamindiétát is követnem kell,  ugrott belőle a zselatin, a csokiöntet és a sokféle gyümölcs, mint pl. az eper vagy a banán. Ezeket a hozzávalókat lecseréltem, hogy ne csak IR, hanem hisztamin diétához is kompatibilis legyen.


Hozzávalók 4 adaghoz:

4 dl növényi tej
2 dl kókusztejszín (cocomas)
5 g pektin
1-1,5 ek eritrit
ízlés szerint gyümölcsök ( áfonya, szeder, ribizli, barack, meggy, friss málna)

Elkészítés:

A pektint egy kevés tejben csomómentesre keverem, majd hozzáadom a maradék tejet és az összes többi hozzávalót. Forrásig melegítem, majd alacsonyabb hőmérsékleten, ügyelve arra, hogy ne fusson ki, 5 percig főzöm tovább. Ezután kis tálkákba adagolom és beteszem a hűtőbe. MEGJEGYZÉS: ha gyorsan szeretném majd kitálalni, adagolás előtt, a tálkát kibélelem alufóliával, ennek a segítségével csak ki kell emelnem a megdermedt panna cottát. 3-4 óra alatt kidermed és elveszíti a folyósságát. Ha nem használok alufóliát, úgy kicsit esztétikusabb lesz a forma, amit felvesz, akkor a tálalásnál a tálkát először meleg vízbe mártom, majd könnyedén kiborítom a tálból egy tányérra. 

Tálalható friss gyümölcsökkel vagy azokból készült gyümölcsraguval. Én általában piros gyümölcsöket összeturmixolom és azzal tálalom. Tudjátok, ezek antioxidánsok. Nagyon finom áfonyával, szederrel, ribizlivel, barackkal, meggyel, ezek illenek a 0-ás diétába. Aki cukorfogyasztó, azaz nem IR-es, de hisztaminintoleranciája van, az tehet rá karamellt is (ez is 0-ás). 

Könnyed, hideg, nyári desszert, ami bármikor fel tudja dobni a 0-ás hisztamin diétádat.


🔅 🔅 🔅

2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése