2020. 07. 02.

Kókuszmargarin házilag tejmentes és adalékanyagmentes recept hisztamin diétába

Sütéshez-főzéshez általában kókuszolajat, libazsírt használok, hidegen salátákra vagy 190°C alatt pedig szűz olívaolajat. Ezek nem okoznak problémát sem IR, sem pedig HI diétában, de azt tudni kell, hogy az extra szűz olíva olaj füstpontja, elég alacsony, 163°, változattól függően. Ez az a határ, ahol a hő hatására az olaj elkezd lebomlani, így az íze, hatása is változik, karcinogén anyagok jönnek létre. Épp emiatt használom szinte csak a friss salátákra vagy alacsony főzési hőfoknál az olívát. A reggelihez pedig tejmentes margarint használtam eddig, ami repce- kókusz- és pálmaolajjal készült és rengeteg adalékanyaggal. Nem csak az elkészített ételeimben törekszem a természetességre, hanem a készen vásárolt élelmiszerek terén is, ezért gondoltam, hogy a margarint lecserélném egy tisztább változatra, mert ebből is viszonylag sokat fogyasztunk. 

Kókuszmargarin házilag

Hozzávalók:

50 g kókuszzsír
150 ml olaj, ami lehet repceolaj, lenolaj, kevés bio napraforgóolaj, akár keverve többféle is egyszerre
2 evőkanál növényi tej (rizs, mandula, kókusz)
só ízlés szerint


Elkészítése:

A kókuszzsírt, ha dermedt állapotban van, először felolvasztom (24 C°-on már olvad) majd hozzáadom a választott olajat/kat, ez most csak repceolaj lesz, a két evőkanálnyi növényi tejet és a sót. Először kézi keverővel jól összekeverem és beteszem a mélyhűtőbe, hogy gyorsabban elkezdjen visszadermedni. Változó, hogy mennyi időre, kb. 10-15 perc, de ha már nem folyós, kicsit keményebb az egyveleg, akkor kiveszem a hűtőből és jól átkeverem robotgéppel. Ettől lesz habos, levegős a margarin. Az én jól bevált módszerem, hogy keverek kicsit rajta géppel, majd 10-20 percet (melegségtől függően) ismét visszateszem, de már csak a sima hűtőbe. Majd ezután még egyszer keverek rajta géppel és tökéletes, levegős, habos margarint kapok a végére.


Megjegyzés:

Nyári melegben egy reggeli alatt is képes kiolvadni a margarin, a kókusz alacsony olvadási foka (24 C°) miatt. Ettől nem kell megijedned, a hűtőben szépen vissza fog dermedni ízváltozás nélkül. A bolti margarinokban ezt az olvadást a pálmazsír használatával küszöbölik ki, ugyanis ennek az olvadási pontja 35°C foktól kezdődik. Ez a tulajdonsága teszi a pálmaolajat olyan kedvelt összetevővé manapság. Régen a boltok polcain nyári időszakban ritkán lehetett bonbonokkal, csokoládékkal találkozni, ma tömve vannak a polcok meleg évszakban is. Ez jórészt a pálmazsír használatából fakad, az összetevők között előkelő helyen szerepel majd minden "olvadós" feldolgozott élelmiszernél.

Jó tanács!

A legtökéletesebb margarin állagot akkor tudod elérni, ha enyhén dermedt állapotában kevered át robotgéppel az egyveleget, ugyanis ebben az állapotban lehet a leglevegősebb állapotot elérni vele. Ekkor a masszával is könnyebb dolgoznod, keverés alatt már nem fog kifröcskölni a tálból. Ezt még a sheamousse készítésénél kísérleteztem ki. A legtöbb arc- és testkrémemet magam készítem. Azokhoz is természetes olajokat használok és a sheamousse-om  pontosan ugyanígy készül, mint ez a kókuszmargarin.

Inzulinrezisztencia diétában a zsiradékokat a szénhidrátok felszívódásának lassítására is használják. Én például, mikor csak az IR diétát csináltam, az ebédhez készített friss salátáimra mindig öntöttem pár csepp tökmagolajat is, ezzel még lassítottam a főétkezéskor bevitt (ami a nap folyamán a legnagyobb mennyiségű szénhidrát beviteli étkezés) CH-k felszívódási idejét. Vagy a délutáni kávémba a pár kekszem mellé, mindig tettem kókusztejszínt, ami 1, zsírforrás 2, isteni finommá teszi a kávét. 

🔅 🔅 🔅

2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése