Az IR és AIP diéta kedvező hatásai szemmel láthatóan javítottak az életminőségemen az elmúlt 4 év alatt (4 év IR + 1 év AIP). Annyira, hogy a 2016 novemberében diagnosztizált inzulinrezisztenciám fél évvel később, teljesen rendbe jött, a kontroll eredményeim helyes tartományba álltak vissza és a haranggörbe is szépen mutatkozott. Hihetetlenül boldog voltam akkor, mert nagyon sok munkát fektettem bele a gyógyulásba és mert volt egy szívbéli motivációm is, lombikra készültünk és ez az eredmény volt a zöldlámpa az induláshoz. A gyógyulás ellenére, és hogy ne jöjjön vissza az IR, a diétát tovább folytattam, változatos étrend mellett, elhagyva a cukor, - fehérliszt- és tejtermékeket, és rendszeresen sportoltam. Eltelt két IVF stimuláció sikertelenül. 2018 őszén a glutént is elhagytam, majd 2019 tavaszán egy vizsgálatban kimutatták, hogy nem vagyok glutén érzékeny, ezért a glutén visszakerült az étrendembe (ekkor még nem tudtam ez milyen nagy hiba volt).
A hisztamin intolerancia egy olyan állapot, amelyben álallergiás tünetek jelentkeznek. Ezek többfélék lehetnek, a légúti tünetektől kezdve, a bőrtüneteken át, a bél- és emésztőrendszeri problémákig bármi. Jelentős mértékben megnehezítik az ember mindennapjait, ezért is érdemes vele komplexen foglalkozni.
Jelenleg (2020 május) a tábla szerinti 0-ás alapanyagokból készítek ételeket. Igyekszem minél frissebb hozzávalókból főzni, és az eddig követett IR diétát is betartani mindeközben. Az IR diétával jól összeilleszthető a hisztamin diéta. AIP diétát már nem követem, a TSH-m a diéta hatására csökkent ugyan 0,6-ra, de az addigi 1,2 is tökéletes volt diéta nélkül is. Az AIP csak egy állomás volt, egy lehetőség, próbáltam megtalálni azt, mitől lehetséges, hogy a lombik stimuláció alatt egyik napról a másikra jelentkező torokkaparás, gombóc érzet mitől lehet, mert két orvos sem tudott segítséget adni ebben, de a probléma egyre erősebben jelentkezett. Éjszaka volt, hogy fulladásra riadtam. Autoimmun pajzsmirigy betegségre gyanakodtam, lehet a pajzsmirigy göbösödik. Hát nem jött be, mert a pajzsmirigyem tökéletesen rendben van ilyen szempontból (anti-TPO és anti-Tg is lett nézve, bőven határon belül vannak). Az AIP nem volt az én utam, ezért mentem tovább, de amúgy sem lehetett összeegyeztetni a hisztamin diétával. De az AIP protokollból is profitáltam azért, a terápiás csontlét megtartom belőle, mert nagyon jó hatása volt (emésztésre, immunrendszerre...). Lassan vissza is fogom vezetni az étrendembe, de addig várok vele, amíg a tüneteim még inkább alább hagynak.
Hisztamin intolerancia, Isten hozott nálam!
A 2020-as évet már azzal kezdtem, hogy valami nem áll össze, olyan rapszodikusan jöttek a tünetek elő, hogy nem lehetett ráfogni egyértelműen semmire. Az első igazán szembetűnő probléma az egyre fokozatosabban jelentkező fáradtságérzet volt. Mindig mozgásban lévő vagyok, a fáradtság, energia vesztés, olyan sokat rontott a mindennapjaimon, amit nem tudtam már tolerálni, sem fizikai, sem mentális értelemben. Gondoltam, a karácsonyi bűnözés miatt lehet az inzulinrezisztencia újra fellángolt és ezért van ez a fáradtság. Elkezdtem intenzívebben edzeni, de csak rosszabb lett a helyzet. Kihajtottam magamból a szuszt is, utána egy hétig olyan voltam, mint akiből elszökött az összes életerő. Tudtam, hogy nincs rendben valami és azért is bosszantott nagyon a dolog, mert összekapcsoltam a sikertelen lombikokkal is, -hátha valami olyan, ami befolyással van arra is.
Mikor sorra kezdtek az addig nem tapasztalt új tünetek előjönni és nem volt már olyan nap, amikor valami ne húzta volna ki belőlem az energiát, eszembe jutott, hogy 2018-ban, egy biorezonanciás állapotfelmérésen emelkedett volt a hisztamin szintem. Akkor még ez nem volt különösen nagy probléma, így kisebb diétázással (kerültem a paradicsomos dolgokat, hüvelyeseket, élesztős termékeket) helyreállt minden.
Négy éve folyamatosan kivizsgálási sorozatokon kell átesnem a sikertelen lombikok miatt (kötelező éves vizsgálatok + újabbak a sikertelenség okát keresve), de sohasem találnak semmit. Egyre kellemetlenebb, költségesebb vizsgálatok, amikkel ugyan ki tudunk zárni lehetséges okokat, de előrébb sohasem jutunk csak mindig jön egy új és újabb vizsgálat. Ezeket a vizsgálati eredményeket előszedtem és minden eddigi orvosi véleményt átbújva, nem találtam azokban semmi olyat, ami ilyen tünetekkel jár. Ezután kezdtem el komolyan kutakodni a hisztaminintolerancia után, valamiért erősen erre gyanakodtam. Két endokrinológus orvosnak is elmondtam a tüneteimet, hátha látnak benne valamit. Az egyikük nem is foglalkozott velük, folytassam az eddigi diétát és életmódot, a másik legalább kinevetett, mondván biztosan izgulok a procedúra miatt azért van gombóc érzet a torkomban. - Hát köszi, négy lombik és egy súlyos hiperstimuláció után már nincs nagy izgulnivalóm, így zsebre tettem ezt a segítséget és még inkább felszívtam magam, hogy akkor is utánajárok a problémámnak.
Az összes tünetem (fáradékonyság, torokfájás, rekedtség, szemkönnyezés, állandó orrfolyás, tüsszögés, bőrproblémák, dekoltázs-nyak környéken stressznél jelentkező piros foltosodás, ekcéma szerű bőrszárazság, emésztési probléma, lehangoltság) mind szembeköszönt a képernyőről a hisztamin intolerancia tüneteit olvasva. Gondoltam, ha már annyi mindent megtettem eddig is, hogy egészséges, minőségi életem legyen, akkor veszítenivalóm nincs, elkezdtem a hisztaminos diétát összefésülni az IR diétával. Újra éjt nappallá téve a diéta felépítésétől, a kezelési módon át, a receptekig kutakodtam, informálódtam. Nem gondoltam, hogy a hisztamin diéta az eddigi diétákon is túl fog lőni, hogy ennyire komplex a kezelés, hogy mi mindenre kell az étkezésen túl még figyelni. Legnehezebb talán az, hogy minden alapanyagnak teljesen frissnek és épnek kell lenni, igen, télen is! Nem mindegy mennyit van egy vákuum csomagolt hús az autó csomagtartójában a melegben míg hazaérsz vele, vagy hogy milyen alapanyagokat használok fel az ételekhez (sok a tiltott hozzávaló, ami ugyan egészséges, de hisztamin szempontjából nem jó). Minden ugrott, ami alap volt eddig, hagyma, paradicsom, búzatartalmú pékáruk (teljes kiőrlésű buci viszlát) minden változata (persze ez glutén), élesztős dolgok (a nem búzaalapú kenyerekben és lisztkeverékek legtöbbjében megtalálható), almaecet, halak, tengeri finomságok ...rák, sushi... Ohh 😌, banán, kiwi, olajos magvak, citrusfélék (ez szinte minden szafis lisztkeverékhez szükséges, ami még megmenthetett volna), szalámik, tyúktojás, csokoládé.... elég sok mindent kellett átalakítanom. Leálltam az intenzív sporttal is, helyette újra jógázom (mert azelőtt jógáztam és szerettem is) és sokat sétálunk, kirándulunk. Ma már tudom, a sport hisztamint szabadít fel a szervezetben, ezért voltam egy kimerítőbb (cardio) edzés után, amit az IR miatt javasolt az orvos, egy hétig is energiavesztett állapotban. Azt is tudom, hogy az embrió beültetés után javasolt napi 1 dl vörösbor elfogyasztása nincs kedvező hatással a szervezetemre, hisz az alkohol hisztaminban gazdag. Már arról is tudomást szereztem azóta, hogy a progeszteron hiány és a hisztamin között van kapcsolat, ezzel arányosan az embrióbeágyazódás is nehezebb.
Hisztamin intolerancia nagyon tömören
A hisztamin intolerancia egy olyan állapot, amelyben álallergiás tünetek jelentkeznek. Ezek többfélék lehetnek, a légúti tünetektől kezdve, a bőrtüneteken át, a bél- és emésztőrendszeri problémákig bármi. Jelentős mértékben megnehezítik az ember mindennapjait, ezért is érdemes vele komplexen foglalkozni.
Például több oldalról kell az ételeket vizsgálni hisztamin intolerancia esetében.
Az egyik a magas hisztamin tartalmú alapanyagok, a másik a hisztaminfelszabadító alapanyagok és vannak a diamon-oxidáz, azaz a DAO blokkoló alapanyagok. Ezek mindegyikét kerülni kell.
Itt olvashatjátok a diétában tiltott és engedélyezett alapanyagok listáját, besorolásukat:
https://balaicza.hu/wp-content/uploads/2013/12/Az-%C3%A9lelmiszerek-%C3%A9s-adal%C3%A9kanyagok-hisztamintartalma.pdf
Általánoságban fontos az is, hogy a friss alapanyagok elsőbbséget élvezzenek a tartósított, erjesztett, aszalt, szárított alapanyagokkal szemben, ugyanis a hozzávalók hosszan és nem megfelelő hőmérsékleten tárolása növeli a hisztamin tartalmukat.
Az egyik a magas hisztamin tartalmú alapanyagok, a másik a hisztaminfelszabadító alapanyagok és vannak a diamon-oxidáz, azaz a DAO blokkoló alapanyagok. Ezek mindegyikét kerülni kell.
Itt olvashatjátok a diétában tiltott és engedélyezett alapanyagok listáját, besorolásukat:
https://balaicza.hu/wp-content/uploads/2013/12/Az-%C3%A9lelmiszerek-%C3%A9s-adal%C3%A9kanyagok-hisztamintartalma.pdf
Általánoságban fontos az is, hogy a friss alapanyagok elsőbbséget élvezzenek a tartósított, erjesztett, aszalt, szárított alapanyagokkal szemben, ugyanis a hozzávalók hosszan és nem megfelelő hőmérsékleten tárolása növeli a hisztamin tartalmukat.
Fontos a szervezetünk megfelelő ásványi-, vitamin- és nyomelemekkel való ellátása is. Jelentős mértékben hozzájárulnak a hisztaminózisos állapot visszaszorításához, ezért is érdemes ezeket szakember segítségével beállítani.
Az eredményes és hosszútávú javuláshoz szükség van a hisztamin intolerancia kialakulásához vezető gyökéroko(ka)t feltárni. Hiába csökkennek ugyanis a tünetek, ha a probléma gyökerét nem kezeljük, a javulás csak rövid ideig lesz érezhető. Erről bővebben ITT olvashatsz.
Jelenleg (2020 május) a tábla szerinti 0-ás alapanyagokból készítek ételeket. Igyekszem minél frissebb hozzávalókból főzni, és az eddig követett IR diétát is betartani mindeközben. Az IR diétával jól összeilleszthető a hisztamin diéta. AIP diétát már nem követem, a TSH-m a diéta hatására csökkent ugyan 0,6-ra, de az addigi 1,2 is tökéletes volt diéta nélkül is. Az AIP csak egy állomás volt, egy lehetőség, próbáltam megtalálni azt, mitől lehetséges, hogy a lombik stimuláció alatt egyik napról a másikra jelentkező torokkaparás, gombóc érzet mitől lehet, mert két orvos sem tudott segítséget adni ebben, de a probléma egyre erősebben jelentkezett. Éjszaka volt, hogy fulladásra riadtam. Autoimmun pajzsmirigy betegségre gyanakodtam, lehet a pajzsmirigy göbösödik. Hát nem jött be, mert a pajzsmirigyem tökéletesen rendben van ilyen szempontból (anti-TPO és anti-Tg is lett nézve, bőven határon belül vannak). Az AIP nem volt az én utam, ezért mentem tovább, de amúgy sem lehetett összeegyeztetni a hisztamin diétával. De az AIP protokollból is profitáltam azért, a terápiás csontlét megtartom belőle, mert nagyon jó hatása volt (emésztésre, immunrendszerre...). Lassan vissza is fogom vezetni az étrendembe, de addig várok vele, amíg a tüneteim még inkább alább hagynak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése