Jól ismert tradicionális étel a húsleves, most viszont, mint terápiás leves kerül bele a diétába.
Elkészítéséhez a legjobb a velőscsont. Ez könnyen beszerezhető, klasszikus alapanyag.
Vegyél 1 kg csontot (csirke, marha, hal...), 2-3 szál répát, zellergumót nagyobb kockákra vágva (ha nem vagy rá allergiás) és egy egész hagymát. Tedd fel legalább 4 liter (lehet több is, ha nagyobb mennyiséget szeretnél) vízbe főni. Forrald fel, szűrd le a habját, majd tedd 1-2 fokozatra (indukciós lapon én 2 fokozaton szoktam főzni) és főzd tovább. Igény szerint sózd meg, sokat fel fog belőle venni.
Halcsont legalább 8 óra, csirkecsont esetén minimum 12 óra, disznócsontnál legalább 24 óra, marhacsont 32-48 óra főzést igényel mérettől függően. Azért kell ilyen sokáig alacsony fokon gyöngyöztetve főzni, hogy kioldódjon belőle a velős anyag, amitől bekocsonyásodik a leves. Igény szerint pótold az elpárolgó vizet.
Bélrendszeri-, emésztőrendszeri- és kötőszöveti problémák kezelésére terápiás céllal alkalmazható. Áteresztő bél szindróma, reflux kezelésére kúraszerűen alkalmazva (napi 3-4 dl) ajánlott. Autoimmun diétába illesztése azért fontos, mert immunrendszerünk gyökere az emésztő- és bélrendszerünk helyes működése. Ha az egyensúly felborul, akkor immunrendszerünk sem működik megfelelően. Ennek helyreállítására és megerősítésére a csontleves alkalmazása kiválóan alkalmas. A csontleves gazdag mikro- és makrotápanyagokban, kúraszerű alkalmazása javítja a tápanyagok felszívódását, glükozamin, kondroitin-szulfát és kollagén tartalma az ízületekre, porcokra, inakra van kedvező hatással.
Én általában 12-24 órát szoktam főzni. Igyekszem egyszerre nagyobb mennyiséget főzni belőle. Nem használom fel mindet egyből, kerül ebből a fagyasztóba is, hogy később fel tudjam használni levesekhez, szószokhoz is. Reggelente, kávé helyett az eliminációs időszakban cikória kávét és csontlevest használtam naponta váltogatva napindítónak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése