Az előző posztban láthattad hogyan készült a gluténmnetes barna rizslisztes kovász. Most ebből a kovászból készül glutén- és élesztőmentes kenyér, köles- és barna rizsliszttel, melyet Ladányi Ilona osztott meg a Gluténmnetes Kovász/Gluten Free Sourdough csoportban.
120 g kölesliszt
80 g barna rizsliszt
30 g útifűmaghéj
30 g darált lenmag
30 g tápióka keményítő
100 g kovászmag a hűtőből
1 tk só
350 g víz
A hozzávalókat alaposan összekeverem, hagyom állni 10 percet, míg az útifűmaghéj megszívja magát, majd a robotgép dagasztószára alatt, dagasztom újabb 10 percen át. Ezután fogom a tésztát és enyhén lisztezett felületen kis cipót vagy klasszikus kenyér formát formázok belőle és 1 órára beteszem keleszteni a 30-35 fokos sütőbe (alsó-felső sütés). Én először 1 órát kelesztettem 30 fokon, majd újabb 1 órát 35 fokon, de úgy látom, ez sok lett neki, túlkelt a tésztám. Akinek a sütője 50 foknál alacsonyabb hőmérsékletet nem tud, az se keseredjen el. A formázás után letakarja folpack-al a kenyeret és egy olyan meleg helyre teszi, ahol viszonylag magasabb a hőmérséklet (legalább 25 fok feletti) és ott keleszti 2-6 órát, a kovász érettségétől és a hőmérséklettől függően. Minél érettebb kovásszal dolgozunk, annál kevesebb ideig kell keleszteni a tésztát és így van ez a hőmérséklettel is, a melegséggel arányosan csökken a kelesztési idő is. Közvetlen napon, 1 óra kelesztés is elég neki. Ebben az esetben viszont a túl meleg napsütés már árthat a tésztának. Kelesztés után előmelegített 220 fokos sütőben, alsó-felső programon 10 percet, majd 200 fokra csökkentve a hőt, 50-60 percet (sütőfüggő) sül a kenyér.
először így akartam keleszteni, aztán jött a férjem és javasolta a sütőt, hogy azzal talán gyorsabb lesz a dolog, igaza lett :-) |
kelesztés után |
innen inkább cipó, mint kenyér |
Nézzétek el nekem, hogy nem lett a legszebb az első kovászos kenyerem, túlkelt, sok volt neki a két óra kelesztés, de az íze és a ropogóssága a tökéletlen külsejéért teljesen, és még azon túl is kárpótolt. Ropogós a héja, mégis légiesen puha a belseje. Frissen, langyosan el sem tudom mondani milyen jól esett. Évek óta nem ettem ilyen ízletes kenyeret, meg nem mondanám róla, hogy gluténmentes és élesztőmentes. A darált lenmagok szép teltséget adnak a kenyérnek, mégsem nehezítve el azt, pedig általában a magos kenyereknek erősen tömör a szerkezetük. És az illat, ami sütés közben belengi a házat, alig vártuk már, hogy kész legyen.
Lehet, hogy sokan macerásnak tartják a kovász készítést és a házi kenyérsütést, de sokkal egyszerűbb annál, mint az első olvasatra tűnik. Számtalan mentes kenyér receptet kipróbáltam már (az összes szafistól elkezdve, a paleon át, a mindenmentesekig), de a kovásszal készült kenyérnek egyik sem volt, még a közelében sem. Naponta 1-2 alkalommal, 1 héten keresztül, reggel és este 3 perc megetetned a kovászt, majd utána már csak hetente egyszer 3 perc az etetés, ez nem mondható nagy időráfordításnak, épp úgy, ahogy a kenyér elkészítése sem, ezt minden receptnél meg kell csinálnod. A kelesztés, hiába több óra, teljesen természetesen zajlik magától, a jó ütemezésen múlik az egész és a végeredmény egy kompromisszumoktól és lemondásoktól mentes ízletes kenyér lesz gluténmentesen (és cukormentesen is, a bolti szárított kovászt ugyanis cukorral etetik!). A fagyasztást is kitűnően bírja, de ebben az esetben felszeletelve ajánlott eltenni. Fogyasztás előtt így csak annyi szeletet kell kivenned a hűtőből, amennyire éppen szükséged van. A szeleteket egy kenyérpirítóban könnyen és gyorsan ki tudod olvasztani.
Hisztamin intolerancia esetén a kovász kevésbé rossz megoldás, mint az élesztő. Hogy miért kevésbé? Mert van, aki már a kovászt sem tudja tolerálni, ez persze egyéni, de mindenképp figyeld, hogy tünetelsz-e a kenyér fogyasztása után, de a legtöbb HI-s bírja. Tény, hogy a kovász hosszan érik, de olyan mikro organizmusok alakulnak ki ezalatt az idő alatt benne, melyek által könnyebb az emésztés. Például azokat a liszteket, amelyeket kovásszal sütnek, könnyebben dolgoz fel az emésztőrendszerünk.
UPDATE: Másnap dupla adagot készítettem már belőle és cipó formában sütöttem ki. Ez az adag kevésbé érett kovásszal készült és 1 órát kelesztődött a 35 fokos sütőben.
UPDATE: Másnap dupla adagot készítettem már belőle és cipó formában sütöttem ki. Ez az adag kevésbé érett kovásszal készült és 1 órát kelesztődött a 35 fokos sütőben.
🔅 🔅 🔅
2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKedves Ilona! Ha megnézed az oldalt jobban, a receptek mindegyike (és nem csak recepteket fogsz találni!) különböző, egészségi problémák diétáihoz nyújtanak segítséget, ötleteket, információkat, ilyen pl. a pajzsmirigy alulműködés, autoimmun betegségek, hisztamin intolerancia, inzulinrezisztencia, meddőség, összegyűjtve őket, hogy akik ilyen problémákkal élnek, nekik segítsen megkönnyíteni a diétájuk összeállítását. Azt is láthatod, aminek a forrását ismertem, megjelöltem a bejegyzésekben (Rubin Eszter, Bélbarátok...). A saját tapasztalatomat osztottam meg fent, saját képekkel, kipróbálva a receptet, de sehol sem tulajdonítottam a magaménak. Nem célom ebből sem üzletet csinálni, sem mások munkáját elvenni, bár azt is gondolom, ha megoszt valaki bármit is a nyílvánosság előtt, a terjedés lehetősége benne van a pakliban. Ezt a receptet diéta beállítás során, gm étrendhez kaptam, de hogy honnan hozzák, nem tudom. De őszinte leszek, ugyanezekkel az egészségi problémákkal foglalkozó csoportokban is már többször szembejött velem, ami még inkább megerősített abban, hogy a recept jó és használják. Ha te állítottad össze, ezúton is köszönöm neked. Ha elküldöd a pontos forrás linkjét, nagyon szívesen belinkelem a posztba.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKedves Ilona! Beleírtam a nevedet és a csoportot is linkkel együtt a bejegyzés elejére. Kérlek, ha nem probléma, ne töröld a beírásod. Pont az ilyen kommunikációra és korrekt kooperációra van manapság a legnagyobb szükség a sok negatívum között.
TörlésBocsánat, de mielőtt elolvastam volna az üzenetedet, letöröltem.
VálaszTörlésAkkor csak annyit jegyeznék meg, hogy köszönöm a korrekt hozzá állásodat.
Köszönöm a receptet ,most fogom kipróbálni 🤗♥️😉 vadászni lehet csak az ilyen recepteket ,mert nem találni sajnos .Az előre gyártott lisztkeverékekkel lehet találkozni sok helyen.
VálaszTörlésIgen, ez így van. A gluténmentes, élesztőmentes (és hajdinamentes) kenyerek közül nekem ez vált be legjobban ízben és állagban egyaránt, persze mindenki mást szeret, más ízléssel kóstol. Csak egy olyan kenyeret szerettem volna, ami nagyon hasonlít a régen fogyasztott "hagyományos" kenyérhez, de gluténmentesen. Ez ilyen lett és ropog a kérge, puha a belseje, kicsit lyukacsos és nagyon finom. Remélem számodra is sikerélmény lesz 😊 Jó sütögetést 😊
Törlés