Volt egy elfekvő nagyobb cukkini a hűtőben és friss alma is volt itthon, így gondoltam valami kenyérfélét készíthetnék belőlük, őszi kivitelben, fahéjjal, kardamommal csipet szegfűszeggel illatosan. Holnap úgyis hosszú napunk lesz, így jól fog majd jönni a délutáni kávé mellé egy szelet belőle.
Hozzávalók:
400 g cukkini (nagyjából kinyomkodva volt ennyi)
300 g barna rizsliszt
100 g kölesliszt
2 db nagyobb alma ==> almapüréhez / vagy 2 db tojás (IR-ben a tojás fogyasztása engedett, HI diétában a tojásfehérje erősen kerülendő alapanyag, magas hisztamintartalma miatt, így azt válaszd, ami számodra belefér)
2 evőkanál lenmag darálva (opcionális)
3 evőkanál glicin
fél tasak sütőpor
1 evőkanál olaj (valami semleges ízű, nálam most lenmagolaj volt)
ízlés szerint fűszerek (fahéj, szegfűszeg, kardamom vagy 2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék)
IR diétát folytatók tehetnek bele mazsolát, néhány szem tört diót és/vagy pár db cukormentes csokidarabkát is. Hisztamin diétában az aszalt dolgok, olajos magvak, kakaótartalmú hozzávalók, mint pl. a csokoládé kerülendők. Eliminációs időszakban (a diéta első szakasza) ez hatványozottan érvényes! Hisztisek leginkább a fűszerekkel tudnak változatosságot elérni vagy majd később, az egyéni tapasztalataik alapján, tudnak olyan hozzávaló(ka)t is beletenni, ami(k) nem váltanak ki tüneteket.
Elkészítése:
Először megpucolom az almákat és felteszem őket annyi vízzel és egy csipetnyi fahéjjal főni, ami éppen ellepi. Míg az almák rotyognak, a reszelő legnagyobb lyukán héjastul lereszelem a cukkinit. Ezután egy külön tálba kimérem az összes száraz hozzávalót is és alaposan összevegyítem őket. Mikor az alma megpuhult, kiszedem a főzőléből és pépesre turmixolom. Az almapüré fogja kiváltani a tojást a receptünkben. A pürét hozzáöntöm a lereszelt, kinyomkodott cukkinihez és mellé kanalazom az olajat is.
Tipp: Azt a levet is fel szoktam használni, amiben az alma főtt. Finom italt készítek belőle, ízlés szerint még egy kicsit édesítem, fűszerezem és egy friss, cider féle, finom nedű lesz belőle. Isteni finom, a fahéj melegítő hatású fűszer, ősszel és télen kedvező hatással van nem csak a testünkre, hanem a lelkünkre is. Ha lefekvés előtt kortyolod el, és teszel bele 1 evőkanál glicint, az alvást is megtámogatod vele.
A kenyértészta összeállítása következik. A cukkinis masszához hozzáadom az elkevert száraz alapanyagokat és jó alaposan összekeverem őket. Addig kotyvasztom, amíg minden száraz hozzávaló felveszi a cukkini massza nedvességét. Ekkor egy tömör, nyirkos masszát fogok kapni. Veszek egy szilikon kenyérformát vagy egy sima kenyérformát sütőpapírral kibélelve és beleadagolom a tésztát. Sütőfüggő, de én 200°-os előmelegített sütőben 45 percet, majd még 5 percet a végén légkeverésen sütöm.
Sütés után érdemes rácson kihűteni, utána könnyebben szeletelhető.
A cukkinikenyér IR és hisztamin diétába is beleilleszthető, csak előbbinél számoljuk a szénhidrátokat.
🔅 🔅 🔅
2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése