2021. 02. 14.

Így készíts melegházat palántaneveléshez otthon, üvegház egyszerűen!

Ha február, akkor itt az ideje a korai magok vetésének. Otthoni ültetésnél ehhez viszont sok esetben kell egy fóliasátor is, amiben a magok csírázásához szükséges hőmérsékletet és magasabb páratartalmat biztosítani tudjuk. A boltban vásárolt melegházaknak két hibája van, az egyik hogy a kisebb méretű palántázó tálcáknak öntözésnél le kell vennünk a tetejét, ezzel pedig elszökik az addig összegyűlt hő és pára is alóla. A másik, hogy a kényelmes méretűek és strapabíróak elég drágák, így csak hosszútávon éri meg ezekbe beruháznunk. 

Ennek kiküszöbölésére, otthoni használatra, készíthetünk saját fóliasátrat, üvegházat is pár ezer forintból, szétszedhetősen. 


Kell hozzá... 

- egy peremes láda, 
- tetőléc vagy ehhez hasonló bármilyen léc 
- 1,5-2 méternyi vékony, hajlítható cső. 
Villanyszerelési cső vagy csepegtető cső, ami hajlik, de merev annyira, hogy megtartsa a formáját és a rákerülő fólia súlyát 👉 ebből lesz a fóliasátor váza
- és mezőgazdasági fólia 

Veszünk egy ládát, amibe azokat a poharakat rakjuk majd, amibe elültettük a magokat. Ehhez a legcélszerűbb egy tele aljú, kb. 10-15 cm peremmel rendelkező láda, amiből nem tud kifolyni a víz. A láda peremére, a tetőlécből, készítünk egy keretet. Ehhez a kerethez mérjük hozzá a hajlítható csövet. Vágjunk le 3 db ugyanakkora hosszú részt a csőből, amivel ívet tudunk készíteni a láda fölé. Itt akkora ívet készítsünk, ami alá kényelmesen be tud férni a kezünk, és a locsoló vagy spricni is. Ha eltaláltuk a méretet, a csövek mindkét végét facsavarral rögzítsük a kerethez, így megkapjuk a fóliánk vázát. 




A csövek rögzítése után, jöhet rá a fólia. A fóliát rámérem a vázra úgy, hogy a ládát mindegyik oldalán teljesen befedje. A két hosszanti és egy rövid oldalán rajzszöggel a kerethez rögzítem, a negyedik oldalát pedig szabadon hagyom, hogy ott tudjak majd alá benyúlni és locsolni. Annyi túllogást hagyok a fóliával ezen az oldalon, hogy be tudjam hajtani annyira, hogy a pára ne szökjön ki a fólia alól. Kész is vagyunk a melegházzal. Most már csak annyi a dolgunk, hogy meleg, és ha fényen csírázó növényt vetettünk, napos helyen tartsuk. Nálam a nappali egyik ablaka tökéletes ehhez, a kis fóliasátram látványa nem feltűnő, szépen beleolvad a közegbe. Inkább cuki, mint oda nem illő, így bátran vágjon bele az is, aki egy kis lakásban kertészkedik. A jó még benne az, hogy a fóliasátrat csak le kell emelni a ládáról, így később is tudjuk használni. De ha nincs már rá többé szükségünk, egyszerűen szét is szerelhetjük és a részeit felhasználhatjuk máshoz. 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése