2021. 02. 19.

Kókuszgolyó szűrleményből + kókusztej recept 🍶 (hisztaminszegény, IR-barát)

Egy blog akkor válik igazán hitelessé, ha őszintén beletesszük magunkat is, ezért kerülnek a receptek mellé hasznos információk és személyes tapasztalatok is. Aki ezeket szeretné kihagyni, az ugorjon, és a lap alján megtalálja a kókusztej és kókuszgolyó receptjét 👇

🔆🔆🔆

Mindig fejtörést jelent, hogy mit készítsek tízóraira, uzsonnára, változatosan, ami IR és HI diétába egyszerre beilleszthető. Ezek az étkezések is fontosak, hiába kisebb az adag és kevesebb a bevitt tápérték, az elhagyásuk boríthatja a helyes diétát és a kiegyensúlyozott vércukorszintet. IR diétába, a kiegyensúlyozott vércukorszint tartása miatt, 9-15 óra között szabad gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztani, ugyanis a szervezet inzulinérzékenysége ebben az időszakban a legjobb. De ilyenkor is csak lassú CH-val együtt fogyasztható, pl. 2-3 db lassú CH-ból készült keksz + egy gyümölcs, ami gyors CH (pl. körte, alma), legalábbis ez volt addig, amíg csak az IR diétát követtem. Arra is figyelnünk kell, hogy naponta 4×, 5× étkezzünk, számolva a szénhidrátmennyiséget és jól elosztva azt. 
Nekem 120-140 g CH van meghatározva (endokrinológus által) egy napra.  Ez a következőképpen oszlik el: reggelire 30 g, tízóraira 10-15 g, ebéd 40-50 g, uzsonna 10-15 g, vacsora 30 g.  A tízórai és uzsonna nálam sokszor ugyanaz, előfordul az is, hogy a tízórai kimarad, ilyenkor a kimaradt CH-t az uzsonnánál pótolom. Mióta hisztaminos vagyok, hatványozottan nehezebben állítom össze a napi 4-5×-i étkezést, főként a kisebb étkezéseket. Óriási hátrány, hogy a legtöbb édes és sós kekszben, desszertben és ropogtatnivalóban van tojás vagy gluténos alapanyag. Az sem könnyíti meg a dolgunkat, hogy a desszertek legtöbbjében, datolyát (IR-ben tiltott!) használnak édesítőként és ragasztóanyagként, amit nem tudunk olyan alternatívára cserélni, amely mindkét tulajdonságát magában hordozná. Amíg a régi iskolát követtem és mindent ettem, sokkal egyszerűbb volt elkészíteni bármilyen fancy ételt, divatos konyhai technikákat alkalmaztam és emlékszem milyen büszkén tettem a férjem elé, hogy -Nézd mit csináltam!-, ő meg hatalmas lelkesedéssel ette a főztömet. Ma már viszont az a tapasztalatom, hogy sokkal nehezebb a diéták miatt kiesett hozzávalók nélkül, csökkent mozgástérben ugyanúgy finom, régi ízekre emlékeztető ételeket készíteni változatosan. Egyszerű receptek, szűk tér, de mindezek ellenére van benne valami igazán jó is. Bosszankodom minden nap, hogy összeállítsam a következő napi/heti étrendet, de mindig kihúz ebből a tudat, hogy kategóriákkal jobban érezzük magunkat  ezzel az étkezéssel, a testünk megfiatalodott, erős és fitt. Jobban bírjuk a terheléseket, fizikailag és mentálisan is. Ez az életmód sok időt, energiát, állandó újratervezést és kitartást követel meg az embertől, itt a félmegoldások és az elsumákolás nem működnek, vagy betartod a diétát és az edzéseket, és jól leszel, vagy nem, de akkor tünetelsz, egyre enerváltabbá válsz és mindig több problémával fogsz szembenézni.

IR + HI diétából néhány alapanyag, amelyek TILTOTTAK: 

- fehérlisztből készült termékek (szinte az összes pékáru)
- cukor (beleértve a mézet is, fruktózt, kókusz-, barna-, nádcukrot, datolyát, szirupokat ezek mindegyike inzulin választ vált ki a hasnyálmirigyben, ezzel terhelve azt és egy idő után kimerítve, utána jön a cukorbetegség és az inzulinpótlás) 
- tejtermékek és tejszármazékok (ami nem egyezik meg a laktózmentessel!!! - NINCS túró, tejföl, joghurt, tej, tejszín, sajtok, vaj...)
- élesztős termékek (szinte az összes pékáruban, kelt tésztában és sok ételízesítőben benne van)
- TILTOTT a glutén (itt ugrik le a listáról az IR-es aduász, a lassú feszívódású teljes kiőrlésű búza, rozs, ...pékáru, ezek gluténtartalmúak)
- TILOS a tyúktojásból a tojásfehérje (hisztaminban gazdag alapanyag) 
- minden aszalt gyümölcs
- minden érlelt, erjesztett termék (kolbász, szalámi, ecetek ~ alma, bor, balzsam...)
- minden kakaó tartalmú (a legtöbb csokoládé tiltott, de egyesek jól tolerálják a kakaóvaj tartalmú desszerteket ilyen pl. a Raffaello vagy a fehércsoki. Ez már sokat könnyít a változatosságon, persze IR-ben cukormentesnek is kell lennie ezeknek, de 1-2 golyó Raffaello azért senkinek sem fog túlzottan megártani, ha amúgy minden másra odafigyel mellette)
- olajos magvak (pl. a kesudió, amiből lehetne tejfölt és tejszínt is készíteni)
- citrusfélék (sok süteménybe, kekszbe kerül citromhéj, narancshéj, a Szafis receptek legtöbbjébe citromlé kell vagy annak helyettesítésére almaecet, mindkettő tiltott HI-ben)

...ez csak nagyvonalakban, ebből már látható, milyen kicsi mozgástere marad a HI + IR diétázóknak. 

Az isteni sajttorták, túrós sütemények, kelt tészták kényeztetéséből visszatérünk a legegyszerűbb és legpuritánabb desszertekhez. A kókusztej után maradt kókuszszűrleményből van hogy uzsonnaként egyszerű kókuszgolyót készítek vegitalos recept alapján. Nem hagyom kárba veszni, így kétszer kerül felhasználásra, először készül belőle 1,5 liter tej, utána egy finom desszert, ami mindkét diétába engedélyezett, gyorsan elkészíthető és még az édességvágyunkat is csökkenti.

Kókuszgolyó szűrleményből hisztaminszegény és IR diétába (cukor- és tejmentes recept)


A tejfőzés hozzávalói

100 g kókuszreszelék (3 púpos AP)
fél csapott evőkanálnyi rizs
1 csapott evőkanál eritrit vagy glicin
kávéskanálnyi zsiradék (libazsír, olaj...kinek mi vált be)
csipet só
víz a max.-ig

Elkészítés

Minden hozzávalót beleöntünk a növényi tejkészítő üstjébe és a kiválasztott programmal elkészítjük a tejet.

Kókuszgolyó hozzávalói (11 db golyóhoz)

a főzés után maradt kókuszszűrlemény (jól kinyomkodva)
100 g kókuszzsír
2 evőkanál glicin vagy eritrit
vanília (HI 1, csak annak, aki bírja, de enélkül is finom)

Elkészítés
 
A kókuszzsírt, ha dermedt, felolvasztjuk. Ezután minden hozzávalót összeöntünk egy tálban, majd letakarva, néhány órára a hűtőbe tesszük. Ha visszadermedt a zsír, golyókat formázunk a masszából, igény szerint meghempergetjük kókuszreszelékben és kész is vagyunk. 

Megjegyzés IR-diétához

A golyó viszonylag sok zsiradékot tartalmaz, de nézzünk rá egy kicsit más szemszögből. A zsír lassítja a szénhidrátok felszívódását, ami inzulinrezisztencia esetén nem egy elhanyagolható szempont. Ahogy fentebb írtam, 9 és 15 óra között érdemes gyors felszívódású CH-t fogyasztani, de csakis lassú CH-val együtt (70 % lassú + 30 % gyors CH).  Aranyszabály IR-ben, hogy a gyors CH-t bármikor lecserélhetjük lassú CH-ra, de a lassú CH-t gyorsra NEM!!! Ha tízóraira, uzsonnára jól esne egy kis gyümölcs (ami gyors CH), például egy alma vagy körte, emellé kell még lassú CH is. Két-három kókuszgolyó és egy szem körte kiváló párosítás. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése