2021. 02. 09.

Pizzaszósz paradicsommentesen hisztaminszegény, IR-barát recept

Pizzaszósz vagy szendvicskrém hisztaminszegény, IR-barát változatban

Hozzávalók:

4-5 db kápia paprika (HI 0)

1 db kisebb fehér hagyma (HI 0)

némi olaj a hagyma párolásához (pl. olivaolaj 👉a nem erjesztett HI 0)

ízlés szerint fűszerek pl. oregánó, bazsalikom...

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, kimagozzuk és félbe vágjuk. A félbe vágott felükkel felfelé, egy bélelt tepsire tesszük és 200°-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük vagy meggrillezzük. Közben megpucoljuk a hagymát és brunoise-ra vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Aki úgy szerti (vagy bírja), sütés után a paprikáról egy kés segítségével lehúzhatja a héját.  A paprikát és a párolt hagymát tegyük egy tálba vagy egy aprítóba és pürésítsük. Megkóstoljuk a mártást, igény szerint még sózzuk, fűszerezzük és kész is vagyunk vele. Kenjük a pizzára pizzaszószként vagy fogyasszuk szendvicskrémként. Pár napig hűtőben eláll a szószunk, de hisztamin intolerancia esetén, inkább fagyasszuk, ha később szeretnénk elfogyasztani.




Pizzakenyérre (a receptet hozzá ITT találod)

Forrás: www.histaminefrei.at/histaminarme-rezepte

🔅 🔅 🔅

2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése