2017. 01. 18.

Mindenmentes fánk - Nem csak Farsangra! (IR barát)



Hallottátok már ezt a kedves mondókát? 

Fánkot sütött nagyanyó
Szalagos a széle
Porcukros a teteje
Jó puha a béle.

Feltornyozva ül a fánk
Egy szép kerek tálon
Sokat sütött nagyanyó
Van vagy tizenhárom.

Én megeszek kilencet
Neked marad négy fánk
Habos, cukros tetején
Szétkenem a lekvárt

Eszembe juttatta a nagymamám isteni finom, porcukor fátyollal belepett, pihe-puha fánkjait, amik nélkül egyik évben sem telt el farsangi szezon. Ha valami nagy hatással van ránk, akkor az a gyerekkorunk emlékei, így nem kellett sokat győzködnöm magam, nekivágtam fánkot sütni. Tudtam, ez sosem lesz olyan, mint a mamié volt, de hátha kicsit csillapítja a vágyamat. Hát erre az eredményre magam sem számítottam!!! 

Hozzávalók (keléstől függően 18-20 db): 

500 g ch csökkentett kelt tészta liszt keverék (nálam a Zellei Tündés) 256 gramm ch
10 dkg porrá darált eritrit
10 dkg kókusz zsír (ha a diétád engedi vajra cserélheted)
4 dl kókusztej 10,4 gramm ch (bármilyen növényi tej jó, ha belefér, tehetsz bele állati eredetűt is)
30 g élesztő (frisset használtam) 3 gramm ch
4 tojás sárgája
csipet só

+ a sütéshez kókuszolaj

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos tejbe. A cukor hiánya miatt, valószínű nem fog felfutni, de ne aggódj, nekem sem futott fel! 
A lisztet, eritritet, felolvasztott kókuszzsírt és az élesztős tejet egy tálba öntjük és robotgép segítségével elkezdjük dagasztani. Apránként hozzá adagoljuk a maradék 3 dl kókusztejet is. Addig dagasszuk, míg a tészta szép, sima felületet nem kap és már elválik a tál falától. 

A tésztát ezután letakarjuk és meleg helyen 1 óra alatt kb. a kétszeresére kelesszük.

Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kicsit elegyengetjük úgy, hogy mindenhol kb. 2-3 cm vastag legyen. Ezután veszünk egy fánkszaggatót (vagy egy 8 cm átmérőjű poharat) és kiszaggatjuk a fánkokat, majd az ujjunk segítségével mindegyik közepébe mélyedést készítünk (aki úgy szereti, az lyukassza át a fánk közepét).
Felforrósítjuk a kókuszolajat és a fánkok mindkét oldalát pirosra sütjük benne.

20 darab fánk esetében 1 db fánk 13,47 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Tálaláshoz cukormentes lekvárt és por eritritet használunk.


Nem csak Farsangra! :-D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése