2017. 01. 24.

Tavaszváró vöröslencse főzelék sósan-édesen (IR barát)

Nagy bánatomra az IR kiütötte a kedvenc főzelékemet a repertoárból, ugyanis a finom főzelék méz nélkül sehogy sem adja vissza azt a különleges ízkavalkádot, ami miatt annyira szerettem. Helyette újítottam és a vöröslencse került a helyére. Ezt a főzeléket azért készítem sűrűbben, mert sósan és édesen is megállja a helyét. Tudom-tudom, ez gyors szénhidrát lesz az elkészítési mód miatt, így nem mindegy mikor fogyasztjuk, de ebédre egy kis adag, még az én 120 grammos diétámba is belefér.


A legjobb, hogy nem kell beáztatni, mint a többi lencsét és nagyon gyorsan elkészül. Én az edzés miatt a fehérjebevitelre is figyelek. 100 g-ban 26 gramm fehérje van, így emiatt is jó választás annak, aki rendszeres testmozgást végez.

Hozzávalók:

- 200 g vöröslencse (10,6 gramm ch)
- 2 közepes sárgarépa répa (100g-ban 8 gramm ch-tal számolj)
- 1 kisebb zellergumó (100g-ban 5 gramm ch-tal számolj)
- 3 gerezd fokhagyma, 
- 2 dl hozzáadott cukortól mentes sűrített paradicsom (Fine Life /Metro/ 100g-ban 20 gramm ch-tal számolj) - a 2 dl kb. 5 gramm ch
- jódozatlan, adalékanyagmentes só, 
- fahéj, 
- bazsalikom, 
- snidling, 
- ementáli (Lidl Milbona Ementáli sajt 100 g-ban 0,1 gramm ch, így nem számoljuk, ráadásul laktózmentes)
- kevés kókusz zsír

A kókusz zsíron megpároljuk a karikára szeletelt répát, a felkockázott zellergumót és a zúzott fokhagymát, erre tesszük a lencsét és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. A nagyjából megpuhult lencséhez hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt és a fűszereket. Addig főzzük, míg a zöldség is puha lesz. Tálalásnál megszórjuk snidlinggel és reszelt ementálival. A paradicsom, ementáli sajt és a fahéj édes ízeket idéz. 


Sós változatába, nem teszünk fahéjat, kevés só kerül még bele, alaplé (hús, csont, zöldség) és saját készítésű zöldséges vagy húsos fasírttal fogyasszuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése