2020. 11. 08.

Konfitált kacsacomb

A hisztamin diétában kiemelten fontos, hogy az alapanyagok elkészítés előtt és közben is, megfelelő eljárás mellett (hűtés, fagyasztás, hőkezelés) ne legyenek kitéve olyan környezetnek, amiben a hisztamin elszaporodása fokozódhat. Ilyen környezet lehet, a hűtést igénylő élelmiszerek melegebb hőmérsékleten tartása, vagy a már felaprított gyümölcsök, zöldségek szobahőmérsékleten tartása is. 

Egyre inkább foglalkoztatott az a dolog, hogyan tudnám úgy elkészíteni a húsételeket, hogy hosszabb sütéssel, porhanyósabb állagot tudjak elérni. Így találtam rá, a ma is újra reneszánszát élő konfitálásra. Nem csak elkészítéshez, hanem tároláshoz is kiválóan alkalmas eljárásra. A lényege, hogy a húsokat, alacsony hőfokon, hosszú ideig, zsír takaróban sütjük. Ez a zsírborítás, sütés után, mint egy védőpaplan befedi a húsunkat, ezzel sem engedve azt levegővel érintkezni. 

Konfitált kacsacomb

Hozzávalók:

4 kacsacomb

friss zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű, babérlevél...)

zsír (libazsírt használtam)

Elkészítése:

A combokat előző este besózzuk, majd légmentes dobozban, egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben.

Másnap, első lépésként, egy serpenyőben pár perc alatt a combok mindkét oldalát megkérgesítjük egy serpenyőben. Legyen mindkét oldala piros, kicsit ropogós. Az így elősütött combokat, egy jénai vagy sütőtálba rendezzük, megszórjuk a zöldfűszerekkel és felöntjük annyi zsírral, ami ellepi teljesen. 80-120°-on 3-4 órát sütjük. A végeredmény egy omlós, kellemesen fűszeres, szaftos, de nem zsírban tocsogós sült kacsacomb lesz. Ha nem fogy el minden comb, zsírral befedve tedd a hűtőbe. Ha nem marad belőle, akkor szűrd át a zsírt, kellemes fűszeres íze miatt is használd fel újból, sütéshez, szendvicsek kenéséhez.




🔅 🔅 🔅

2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése