A csicsóka szerintem méltatlanul kevés hangsúlyt kap manapság az étkezésünkben, pedig gazdag tápanyagokban, kiemelkedő például kálium, magnézium, kalcium és cinktartalma, antioxidáns forrás, magas a rosttartalma, jelentős mennyiségben tartalmaz inulint, ami kedvezően hat a bélflórára. Emiatt is kellene többször használni a hisztaminosok étrendjében (is) bélregeneráláshoz. Az inulin egy olyan rost, amelyet a szervezetünkben lévő enzimek nem tudnak megemészteni, ezért emésztetlen formában kerül a vastagbélbe. Ott nem csak tiszítja a bélfalat, hanem a baktériumok rövid szénláncú zsírsavakká alakítják, amelyek kitűnően táplálják a vastagbél sejtjeit. IR diétába is hasznos, mivel segít a vércukorszint optimalizálásában. Felhasználását tekintve a képzeletünk szab csak határt, elkészíthetjük sütve, főzve, levesnek, prebiotikus italnak, rakott ételekben, tócsninak, hamis krumplistésztának (ugyanúgy készül, mint a hagyományos), lepénynek, pürének, aszalhatjuk...stb.. Én most krémlevest készítettem belőle. Korábban kakukkfüves gombakrémlevest gyakran készítettem, de a HI miatt, a gomba kikerült az étkezésünkből. Nagy örömömre ez a csicsókakrémleves, színben és ízben is nagyon emlékeztet rá.
Csicsóka krémleves IR-barát, hisztaminszegény, tejmentes, gluténmentes verzióban
Hozzávalók 4-5 adaghoz 👉(Rainbow géphez (1,8 lietres) írom, akinek kisebb gépe van, a váltószámokkal hozzá tudja igazítani a mennyiségeket):
500 g (kb. 5 nagyobb db) csicsóka (HI 1, 100 g-ban/15,8 g CH ~ ÖSSZ CH 79 g )
1 adagolópohár basmati rizs, ez kb. 85 g (HI 0, 59,3 g CH)
250 ml növényi tejszín (HI 0, tejszíntől függ a CH)
ízlés szerint fűszerek (pl. majoranna, lestyán)
só
víz a max-ig
levesbetétnek: csicsóka chips, sült bacon csíkok, olvasztott vagy reszelt növényi sajt...)
Elkészítés:
A legelső művelet, hogy alaposan átsikáljuk a csicsókákat majd 1 cm-es kockákra aprítjuk a gumókat. Ha géppel készítjük a krémlevest, minden hozzávalót beleöntünk az üstbe, elindítjük a gépet és végeztünk is a dolgunkkal. Ha hagyományos módon főzzük, akkor a felaprított csicsókát feltesszük másfél liter vízzel főni. Puhulásig főzzük, majd botmixerrel krémesítjük, sózzuk, fűszerezzük és hozzáadjuk a tejszínt. Néhány perc alatt összemelegítjük és kész is vagyunk.
Akit a csicsóka földes íze zavar, az bátran fűszerezzen rajta. De egy dominánsabb levesbetét, mint a sült bacon vagy a sajt, csodásan kompenzálja az ízét.
🔅 🔅 🔅
2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése