Meg kell mondjam, nekem ez az egyik kedvenc főzelékem. Tápláló, finom, könnyen, gyorsan elkészíthető. Belecsempésztem a kedvenc gabonámat is, a kölest, megfőzve és lisztként is. A főzeléket kölesliszttel sűrítettem, a fasírt, pedig kölesből készült. Amibe tehetem, beleteszem, mert gluténmentes, lassú felszívódású szénhidrát (IR diétába ✔️), hisztamin diétába 0-ás kategória és a fehér lisztet teljes mennyiségében ki tudom kölesliszttel váltani.
Hozzávalók
Főzelékhez:
- 1 db kínai kel (HI 0, szénhidrát 100 g/2 g-ot számolok)
- 1 db közepes fehér hagyma (HI 0)
- 3-4 db burgonya (HI 0)
- fűszerek (majoranna, őrölt kömény, borsikafű)
- pirospaprika vagy kurkuma
- só
- 500 ml (tisztított) víz
Főzelék sűrítéséhez:
4 evőkanál kölesliszt (HI 0, 4 evőkanál = 45 g 👉 ebben 26,3 g CH van)
100 ml növényi tejszín (HI 0)
Fasírthoz (13 db fasírthoz):
- fél bögre vagy 130 g köles (HI 0, CH 93 g ~ 13 db-nál ez fasírtonként 7,1 g CH)
- fél bögre zabpehely (HI 0)
- 1 db L-es tojás vagy 5 db fürjtojás👉HI 0
- közepes méretű fehér hagyma (HI 0)
- 2 evőkanál olívaolaj (200°-ig használjuk, afelett már váltsunk kókuszolajra vagy szőlőmagolajra) (HI 0)
- só
Elkészítése
Először a fasírtot állítjuk össze. A kölest alaposan átmossuk, leöblítjük majd 15-20 perc alatt készre főzzük. A főzés alatt, üvegesre pároljuk a kockára vágott fehér hagymát, ezután mindkettőt hagyjuk kihűlni. Mikor már lehűltek, fogunk egy tálat, minden hozzávalót alaposan összekeverünk benne. Inzulinrezisztensek tyúktojást, hisztamin intoleranciások fürjtojást használjanak! Sütőpapírral bélelt tepsire ízlés szerint golyó vagy pogácsa alakú fasírtokat formázunk és előmelegített 200°-os sütőben 30-35 perc alatt kisütjük.
Sütés alatt elkészítjük a főzeléket. A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk és ellepésig felöntjük vízzel, ezzel a keményítő egy részétől megszabadulunk (keményítő => szénhidrát => inzulinválasz). A kínai kelt megmossuk, lecsepegtetjük, félbe vágjuk és a feleket csíkokra szeleteljük. A kelnél nem kell kivágni a vastagabb részeket, úgy mint a káposztánál, csak a torzsájától kell megszabadítanunk. Ezután kisebb kockákra felvágjuk a fehér hagymát és kevés zsiradékon feltesszük párolni. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk piros paprikával vagy kurkumával, hozzáadjuk a kínai kelt és alaposan összeforgatjuk. Felöntjük kb. fél liter vízzel és sózzuk. Néhányszor megkavargatva 25-30 perc alatt már puha lesz a kel. Ekkor hozzáadjuk a burgonyát és a fűszereket. A burgonyák megpuhulásáig elkészítjük a habarást. A növényi tejszínben pár evőkanál köleslisztet csomómentesen elkeverünk. Ha puha a krumpli, beleöntjük a tejszínt. Még 5 percet alacsony fokon főzzük, utána tálaljuk.
🔅 🔅 🔅
2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése