2021. 01. 29.

Káposztás tészta - házi gluténmentes fürjtojásos tésztával (hisztaminszegény és IR-barát recept)

Az őszi és téli időszakban előszeretettel választok olyan alapanyagokat az ételeinkhez, amik gazdag vitamin- és ásványianyag források. Egyik nagy kedvencünk ilyenkor a cékla mellett a káposzta. Mindenféléhez fel tudom használni, a vörös káposztát fermentálni szoktam, hogy segítsem vele a bélregenerálást, vagy almával, fahéjjal megpárolni, húsételekhez kiváló zöldségköret, a kelkáposztát rakottasnak készítem, most viszont a fejes káposztát fogom dinsztelni és IR-es és hisztaminos diétába illeszthetően káposztás tésztának elkészíteni. 

Hisztamin intoleranciában a glutén és a tojás, a tojásfehérje magas hisztamintartalma miatt (egyénenként kivétel a fürjtojás), erősen kerülendő alapanyagok, emiatt az egyik gluténmentes, fürjtojásos házi készítésű lesz, a másik IR miatt, teljeskiőrlésű, bolti 😜


Lélekemelő káposztás tészta (Ir-barát, hisztaminszegény recept) 2-3 adag

Hozzávalók:

IR diétázóknak: 200 g teljes kiőrlésű fodros kocka tészta

HI diétázóknak: 200 g házi barna rizslisztes gluténmentes fürjtojásos tészta 

kb. 1,2-1,5 kg fejes káposzta

ízlés szerint eritrit vagy más édesítő

őrölt fehér bors

csipet só

Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztákat. Ha késszel dolgozunk, kifőzzük. Ha szeretnéd te elkészíteni, a házi gluténmentes fürjtojásos tészta receptjéhez kövesd ezt a linket!


A tészták után, fogjuk a fejeskáposztát, a felső leveleit lehúzzuk, azokat nem használjuk fel. Majd a káposztát négy részre vágjuk és mindegyik negyedet lereszeljük alma reszelőn. A reszeléket sózzuk be, 10 percet hagyjuk állni, ez idő alatt vizet enged. Egy serpenyőbe kanalazzunk eritritet és kezdjük el melegíteni. Kevergetés mellett, amikor már kezd olvadt, folyósabb állagot felvenni, a káposztát nyomkodjuk ki és pakoljuk rá az olvadt eritritre, jól keverjük össze. Amíg a káposzta arany barna színű nem lesz, sűrű kevergetés mellett, addig dinszteljük. Ez, a hagyományos cukros elkészítéshez képest, több időt vesz igénybe. A klasszikus változatnál, a cukrot először karamellizáljuk, amit eritrittel nem tudunk megcsinálni, pedig a karamell már eleve adna egy szép aranybarna színt a káposztának. Hogy mégiscsak kinézetre is emlékesztessen bennünket a klasszikus káposztás tésztához (mert ízre fog, az biztos 😊), a színt a káposzta hosszabb dinsztelésével fogjuk elérni. Amikor már majdnem kész, ellenőrizzük az édességét, ha kell adjunk még hozzá édesítőt és szórjunk rá kevés fehér borsot. Pár percig hagyjuk még az ízeket összeérni, utána keverjük össze a káposztát a tésztával. 

Finom, nagymama féle, laktató káposztás tészta IR és hisztamindiétához illesztve 😊 
IR-diétázók azért ne felejtsék el számolni a szénhidrátokat❗

Hisztamin diétába gm, fürjtojásos házi tésztával

Készen vett, teljes kiőrlésű fodros kocka - IR-es változathoz

🔅 🔅 🔅

2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése