2021. 01. 09.

Tejespite tejmentesen, hisztaminszegény, inzulinrezisztenciás, cukor-, és gluténmentes recept - Szűrlemény felhasználása II.

Sokunk bosszúsága (otthoni növényi tejfőzőknek), hogy minden főzés után, a visszamaradt száraz- és rostanyag a kukában landol, mert nincs többféle, könnyű receptünk a felhasználásukra. Idén az egyik törekvésem az lesz, hogy minél több megoldást felkutassak erre a problémára. 

A szűrleménnyel gazdagított köleskása után, itt egy újabb felhasználási ötlet. A még nedves, előző napi főzésből maradt szűrleményt, próba cseresznye alapon, beleraktam a tejespitébe. A másik nevén, clafouti eredeti receptjében cukor, tej és tojás is van, amit a hisztamin és inzulinrezisztencia diéta miatt, ebből a receptből ki fogunk hagyni. Az előző nap lefőzött mandula-kókusz tejből visszamaradt, nedvesen mérve, 190 g szűrlemény, 80%-a mandula, 20%-a kókusz (elméletben).


Hozzávalók (26 cm-es pitesütő tálba):

10 db fürjtojás (aki nem HI-s az 2 db tyúktojással is készítheti) (fürjtojás HI 0)
400 ml mandulatej vagy kókusztej  
190 g szűrlemény (1,8 literes Rainbow-ban, ebből a receptből készített tej után, ami maradt, mind belekerült) (100g mandula /9,1 g CH, kókuszreszelék 100 g /6,4 g CH) 👉 80g mandulára 7,3 g CH, 20 g kókuszra 1,3 g CH <  Össz CH 8,6 g)
50 g darált kókuszreszelék (Paleolit kókuszreszelék 6,4 g / 100g ~ 50 g-ra 3,2 g CH)
2 evőkanál glicin (vagy ennek megfelelő bármilyen édesítő) (HI 0)
vanília kikapart magja ~ elhagyható (HI 1)
2 db közepes alma (HI 0, CH kb. 10-15 g/100 g) 👉a lenti képen három darab van, de kettő elég a sütihez
fahéj (HI 0, inzulinérzékenységet javító)

Elkészítése:

A tojásokat, glicint és a vanília magjait robotgéppel habosra keverjük, majd öntünk hozzá kevés növényi tejet és kanalanként hozzáadjuk a szűrleményt és a darált kókuszreszeléket. Hozzáöntjök a maradék tejet is a masszához, ezzel is összekeverjük. Az almákat kicsumázzuk, szeletekre vágjuk, beleforgatjuk a fahéjba (ha savanykás az alma, porédesítőbe keverjük a fahéjat és abba forgatjuk bele a szeleteket). A tésztát bélelt piteformába öntjük és a tetejére tetszőlegesen rápakoljuk a fahéjas almaszeleteket. 180°-os sütőben 1 órán át sütjük, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni és tálaljuk.

Megjegyzés: egyes tényezők eltéréséből adódóan, pl. tej sűrűsége, bolti vagy házi vagy a másfajta sütő miatt, előfordulhat hogy nedves marad a pite alja. Ne ijedj meg, erre is van megoldás! Vegyél egy gáztepsit, tegyél bele ezüstpapírt, hézagosan kanalazd rá a pitét, majd szárítsd alacsony hőfokon. Ezt én úgy oldottam meg, hogy az élesztő- és tojásmentes Köles-barnariszlisztes gm zsömle sütése után, a sütőbe toltam a kikanalazott pitét és csukott ajtónál hagytam kihűlni a sütőt. Szuper lett, nekem a darált kókuszreszelék miatt, kicsit még a túróra is emlékeztet az állaga.

Hisztamin diétát követő!
A fürjtojást több hisztis tünetmentesen fogyasztja, de ha most először használod, előtte tégy egy próbát, mennyire tolerálható számodra. 




🔅 🔅 🔅

2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése