2013. 01. 12.

7 tévhit a mosódióval kapcsolatban

A 7 legnagyobb félreértés mosódióval kapcsolatban

Az egyik legjelentősebb bio mosószer a világon

Összeállítottam a mosódióval kapcsolatban leggyakrabban előforduló tévhiteket:


A mosódió "csodaszer"? Ez így nem igaz. Annyira képes, mint általában a tisztítószerek. Viszont pénztárcabarát, környezetbarát és valóban sokoldalú.


Ha nem habzik, akkor nem tisztít? A hab leginkább marketing eszköz, hogy a mosószereknél szemmel is látható legyen a tisztító hatása. Vízzel érintkezve a szaponin kioldódik a héjból és mérsékelten habzani kezd.


30 fokon is jól mos a mosódió? A héjból kb. 35°C-tól lehet megfelelő szaponin kioldódásról beszélni. Alacsonyabb hőfokon érdemes folyékony mosódiószert használni.

A mosódió a fehér ruhákat nem mossa ki szépen? De kimossa. A ruhák tiszták lesznek, viszont szükség van fehérítő szerre. Mivel  a mosódió csak tisztít, és nincs benne a mosószerekben megszokott optikai fehérítő, így külön kell azt hozzáadni. Eddig a legjobbnak a nátrium-perkarobánt környezetbarát folttisztító só bizonyult. A mosószóda és szódabikarbóna is  rendelkezik fehérítő hatással, így azok is hatékonyak.


Többszörösét használom az előírt mosódió mennyiségnek, hogy biztosan kivegye a ruhákból a szennyeződéseket. Teljesen felesleges. Erősebb foltok vagy kemény víz esetén egy-két héjjal lehet többet használni, de nincs értelme túladagolni. Makacs szennyeződésekhez érdemes a mosódió mellé folttisztító nátrium-perkarbonátot vagy mosószódát használni. 


A mosódiót ki kell venni öblítés előtt? Nem kell kivenni, hisz az öblítés alacsony hőfokú vízzel történik, így minimális szaponin olvad ki a héjból, mely a ruhában maradva lágyságot ad neki.


A mosódió port a mosóporos rekeszbe kell önteni? Nem. Mosótasakba kell tenni, mint a mosódió héjat, mert vannak fel nem oldódó darabjai.


A szappanfa (Sapindus mucorossi) szárított termése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése