2017. 02. 20.

Tojáshéj recycling - Miért ne dobd ki!

Most egy több szempontból is praktikus újrahasznosítást mutatok nektek, amit én már évek óta alkalmazok és biztos vagyok benne, hogy ti is hallottatok már róla, csak nem biztos, hogy ki is próbáltátok.


Sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, egyszerű konyhai hulladékként tekintenek az elhasznált tojások héjára, pedig kiváló tápanyagforrása lehet szobanövényeinknek és haszonnövényeinknek egyaránt.

Január elején kezdtük el gyűjtögetni őket és másfél hónap alatt sikerült belőle szép számmal felhalmoznunk, 2 nagyobb edény lett csordultig tele, így már elérkezettnek láttam az időt a feldolgozásra.

Szépen kiszáradtak a héjak ez idő alatt, melyeket belerakosgattam az aprítógépbe és jó apróra zúztam. A zúzást lehet akár fakanállal is végezni, ezzel a módszerrel nagyobb darabokra törnek szét. Ha kisebb darabokat szeretnél és nem akarod aprítóval zúzni, akkor alkalmazhatod ezt a szuper praktikát is: Veszel egy vastagabb zacskót és beleteszed a héjakat, fogsz egy sodrófát és szépen lassan végiggörgeted rajtuk. Én most szándékosan daráltam, hogy minél apróbb darabok legyenek belőle.


Felhasználását tekintve többféleképpen lehet alkalmazni a zúzott héjat.

Most elsősorban a cserepekben, ládákban lévő növényeim földjéhez keverve hasznosítom majd. Ezért darálom apróbbra, hogy ne kelljen hosszabb idő a lebomlásukhoz. Ha a kertbe szórom, általában nagyobb darabokat hagyok.

Hogy a megfelelő pH-t megteremtsük mindenképp figyelnünk kell a növényeink és a talaj optimális kalcium igényére is (N:P:K arány* mellett), mivel a kalcium, lúgos kémhatást eredményez. A növények jelentős része az enyhén lúgos (pH 7,2-8,5) talajban jól érzi magát, ám az ennél erősebben lúgos (8,5-9 pH) kémhatású közegben már nem szeret és nem is tud megélni.

Talaj próba

Egy egyszerű próbával meg tudjuk nézni, hogy szükség van-e kalcium pótlásra. Veszünk egy mogyorónyi földmintát és konyhai ecettel meglocsoljuk. Ha a talajban jelen van a mész, akkor pezsgést vált ki az ecet, ennek mértékéből következtethetünk arra is, hogy mennyire lúgos a talajunk. Tehát, ha nincs vagy nagyon kicsi a pezsgés akkor érdemes kevés tojáshéjat adagolni a talajba, persze abban az esetben, ha az ültetni kívánt növényeknek ezzel kedvezünk, azaz igénylik a kalciumot is a növekedéshez (balintgazda.hu-ról, kertészetek honlapjairól minden növény tápoldatozási információit kigyűjthetjük).


Vannak kalcium kedvelő növények is, ilyen például a paradicsom, mely kifejezetten kedveli a kalciumban gazdag talajt és dús terméssel hálálja meg a jó közeget. Szereti a rózsa is, állítólag csodát művel vele, és a fikuszok is úgy állnak tőle, mint a katonatiszt :-)

Ha nitrogén dús talajt szeretnék elérni, akkor a héjat először kávézaccba forgassuk és abból adagoljunk a virágedénybe. A muskátlik imádják, dús virágzattal hálálják meg a gondoskodást.


* A növények növekedését a három legfontosabb tápanyag, a nitrogén-foszfor-kálium és azok megfelelő aránya segíti elő (N:P:K arány). Ezeket az arányokat boltban vásárolható műtrágyák csomagolásain is feltüntetik. Növényenként más-más lehet az optimális arány, ezért érdemes érdeklődni vetés és ültetés előtt róla.

🌱🌱🌱




13 megjegyzés:

  1. Nem lehetet elolvasni Sajnalom mert erdekelt volna

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm ezeket a hasznos tanácsokat.

    VálaszTörlés
  3. jó frissíteni az ismereteinket, tojáshéj, kávézacc, hagymahéj, és sorolni lehetne a hasznos "hulladékokat". Köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. A paradicsom csúcsrodhadása ellen elengedhetetlen.


    VálaszTörlés
  5. Már egész télen gyűjtőttem mind kettôt és alkslmazni fogo

    VálaszTörlés
  6. Ugyanez jó emberi csonterősítőnek is. Nagyon apróra darálva pl.zsíroskenyérre szórva.

    VálaszTörlés
  7. Elöbb a kukába dobtam atojás héját, Amióta tudom, hogy milyen hasznos azóta gyüjtögetem a növényeim számára !Köszönöm a hasznos tanácsot!

    VálaszTörlés
  8. Én is használom ezeket bevált. Tejjel permetezem éréskor a paradicsomot,megvéd a róthadástól

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm ! Kifogom próbálni az itt tanultajat

    VálaszTörlés
  10. A tojáshéj az egyik legjobb a csontritkulásban szenvedőknek!
    Én egy kicsit megszoktam forró sütőben hevíteni a megmosott tojáshéjat.Azután porítom.Lehet üres kapszulákat venni, és azokba belelehet rakni.

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat

    VálaszTörlés
  12. Ez nagyon erdekes tanács. Biztos alkalmazni fogom.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon hasznosnak találom ezt csodás leírást, ami igen hasznosnak minősül. Köszönöm. Én,magam porítom és naponta l kiskanálnyit fogyasztok el a csontjaim védelmnére.

    VálaszTörlés