2020. 11. 10.

Gesztenyés kölestorta (gluténmentes, cukormentes, tejmentes, tojásmentes változat) IR és hisztaminszegény diétába

Itt egy újabb IR-es és hisztaminszegény recept :-) amiben a férjem képviseli az IR-es oldalt, én pedig a hisztaminszegényt + IR-es oldalt (ez utóbbi nálam már rendeződött az elmúlt évek alatt, a Merckformin 750 mg gyógyszert is elhagyhattam, de szinten tartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, a diétát még mindig tartom). 

Idő hiányában nem főzünk kétfelé, ugyanis egyikünknek sem árt a másik diétája, sőt! Úgy vesszük észre, hogy a hisztamin diétában kerülendő glutén nélkülözése, a férjemre is jótékonyan hat, engem pedig a cukormentesség és minőségi, lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása lát el kiegyensúlyozottan energiával. Így élünk mi, egymás állapotát figyelembe véve, szolidarítva a másik felünkkel. 

De tudom azt, hogy sokatoknál mindkét probléma egyszerre van jelen, akár más társbetegségekkel is bővülve, mint a pajzsmirigy alulműködés (ennél is jelentkezem), autoimmun betegségek, endometriózis, PCOS stb., amik még pluszban megnehezítik a diéta helyes kialakítását. Most itt van egy kis segítség hozzá, egy újabb, letesztelt édesség glutén-, cukor-, tej- és tojásmentes verzióban, amit a mentesreceptek oldalán 12 szeletes tortaként találtam és variáltam át 16 szeletesre. 

Gesztenyés kölestorta 

Hozzávalók (22 cm-es tortaformába, kb. 16 szelethez):

1 bögre köles ~ kb. 250 g (HI 0, 250 g-ban 177,5 g CH)

3 bögre növényi tej (HI 0, CH tejtől függ, én a házi mandula-kókusz tejemet használom, de pl. a Joya cm mandulatej 0,1 g CH-t tartalmaz)

evőkanál lenmag ~ kb 17 g (kis mennyiségben HI diétában engedett, béltisztításra kiváló ☝, CH 1,7 g)

kb. 10 evőkanál eritrit ~ 3 evőkanál a kölesalapba, 6-7 evőkanál a gesztenyés krémhez (HI 0, CH 0 g)

200 ml növényi habtejszín (HI 0, CH változó, pl, 200 ml-re számolva Cocomas 4,1 g, Hulala cukormentes növényi tejszín 7,4 g 👉 ebből tökéletes hab készíthető, de nálam csak ünnepnapokon jöhet szóba, tartalmaz ugyanis tejfehérjét és szójalecitint is, amiket igyekszem kerülni)

2 csomag natúr gesztenyemassza (fagyasztott vagy friss HI 0, pl. 2 csomag Gelato Italianoban ⅀ 97,16 g CH)

ízlés szerint rumaroma (opcionális)

1 szeletben 

Szeletenként, hozzávalóktól függően, kb. 15-18 g szénhidráttal számolhatunk!

Elkészítés:

Először daráljuk össze a lenmagot, majd áztassuk be a darálmányt annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Következő lépésként alaposan mossuk át a kölest. Áztatni is lehet, ebben az esetben 1-2 órát áztassuk, majd alaposan öblítsük át. A tiszta kölest öntsük egy fazékba majd adjuk hozzá a három bögrényi növényi tejet. 20 perc alatt, gyakori kevergetés mellett, főzzük puhára. Miután megpuhult, adjuk hozzá a három evőkanálnyi eritritet és az addigra bekocsonyásodott lenmagot is. Gondosan keverjük át a masszát, majd egy bélelt 22 cm-es csatos tortaformába kanalazzuk bele, és egyenletesen oszlassuk el az alján. Előmelegített sütőben, 180°-on, alsó-felső módban, 40 perc alatt süssük meg. 

Míg sül az alapunk, készítsük el a krémet. A habtejszínből keverjük ki a habunkat. (Ha kókuszkrémet használsz, ne ijedj meg, ez közel sem lesz olyan, mint az állati eredetű habtejszínből készült hab. Folyósabb állagú lesz, de levegős, jól fel fogja szívni a gesztenye). Majd reszeljük le a natúr gesztenye masszát. Ha fagyott a massza, érdemes kicsit előtte olvasztani rajta. A reszelékre öntsük rá a tejszínt, majd jól keverjük el. Mikor már szépen összesimultak a hozzávalók, adjuk hozzá a 6-7 evőkanálnyi eritritet, ízlés szerint rum aromát és keverjük ezt is jó alaposan össze. Amikor megsült az alap, hagyjuk kihűlni, majd anélkül, hogy kivennénk a csatos formából, kanalazzuk rá a krémet. Ezzel kész is vagyunk, mehet a hűtőbe. Pár óra minimum kell neki, de a legjobb, ha egy éjszakát dermed a hűtőszekrényben.






🔅 🔅 🔅

2016-ban, lombik előtti vizsgálatok alkalmával, inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam és pajzsmirigy alulműködést. Azóta gluténmentes, tejmentes és IR diétát követünk a férjemmel együtt, akinél kicsivel később, szintén IR-t diagnosztizáltak. A teljes életmódváltásunknak köszönhetően, egy év alatt, az értékeim visszakúsztak a helyes tartományba, a gyógyszert elhagyhattam, de a diétát szintentartás miatt, és mert jól is érzem magam tőle, tovább folytattam. Az IR a cukorbetegség előszobája. A cukorbetegség elleni küzdelmünket az is erősíti, hogy a férjem családjának kórtörténetében az elhízás és a cukorbetegség előkelő helyen szerepelnek. 2020-ban, öt lombik kezelés után, nálam egy újabb kellemetlen állapotra derült fény, kiderült, 
hisztamin intoleranciával kell szembe nézzek. Azóta az IR és HI diétát összefésülve étkezünk. Ezeket a diétás recepteket osztom meg veletek itt.


1 megjegyzés: