Régi recept, újabb köntösben. Sokszor elkészíttem már ezt az alapreceptet, mert szezonális gyümölcsökkel, változatosan fűszerezve, egész évben tudom variálni az ízeit, így megunhatatlan. A köles szuper alap benne, lúgosít, gluténmentes, kiváló növényi fehérjeforrás, rostban gazdag, könnyen elkészíthető és beszerezhető és általában mindig van belőle itthon. Pontosan ezen tulajdonságai miatt szeretjük annyira, gyorsan és maceramentesen lehet bármilyen alkalomra egy hisztaminszegény és IR-barát torát készíteni belőle és nem utolsó sorban szuper köretként is. Azért régi recept, mert a torta alapot a gesztenyés kölestorta receptjéből vettem, amit számtalanszor elkészítettem már.
Torta alaja (26 cm-es piteformához):
1 bögre köles ~ kb. 250 g (HI 0, 250 g-ban 177,5 g CH)
3 bögre növényi tej (HI 0, CH tejtől függ, én a házi kókusztejemet használom, de bármilyen növényi tej jó hozzá)
2 evőkanál lenmag ~ kb 17 g (kis mennyiségben HI diétában engedett, béltisztításra kiváló ☝, CH 1,7 g)
édesítésre kb. 3 evőkanál eritrit vagy glicin (HI 0, CH 0 g)
csipet só
ízlés szerint vanília, annak, akinek belefér a diétájába (HI 1)
Torta tetejére:
3 db nagyobb alma (HI 0, CH kb. 100 g-ban / 14-15 g)
1 kiskanál fahéj (HI 0)
ízlés szerint kardamom (HI 0)
édesítéshez 2-3 evőkanál eritrit vagy glicin (opcionális) ~ (HI 0, CH 0 g)
opcionálisan kb. 20 szem kénezetlen mazsola (IR-ben számolós, csak mértékkel☝, HI diétában csak annak, akinek nincs tőle tünete☝)
10 g pektin (HI 0)
Elkészítés:
Először alaposan kiáztatjuk, majd átöblítjük a kölest és feltesszük főni a három bögre növényi tejjel, édesítővel, pici sóval, vaníliával. Kb. 15 perc alatt megpuhul. Ezalatt elkészítjük a lenmagtojást. Összedaráljuk a lenmagot, majd adunk hozzá 6 evőkanál vizet és 10-15 percig hagyjuk állni. Szépen magába fogja szívni a vizet és bezselésedik. Ha kész a köles, hagyjuk kihűlni. Addig elkészítjük a torta tetejérevalókat. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és tetszés szerint felszeleteljük. Szeletelés után, kevés vízzel felöntve, egy kiskanálnyi fahéjjal, kardamommal, édesítővel és a mazsolákkal együtt kb. 10 percig lefedve pároljuk, hogy összeérjenek az ízek. Ha már megpuhultak a szeletek, kiszedjük őket a léből a mazsolaszemekkel együtt. A kihűlt tortaalapra ráegyengetjük a megfőtt almaszeleteket és mazsolákat (nekem volt lenmagtojásom kimaradva, rámorzsoltam azt is, jól mutatott a mazsolák között), majd előmelegített 180 °C-on alsó-felső módban 30-35 perc alatt megsütjük. Míg sül, fogjuk az illatos almás-fahéjas-kardamomos főzőlevet, ízlés szerint még édesíthetünk rajta, beletesszük a pektint, és forralunk rajta egyet. Ha megsült a torta, fogjuk a pektines zseléalapot és ráöntjük a torta tetejére. Ezután hűtőbe tesszük és pár óra alatt megdermesztjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése