2017. 03. 09.

Zero waste II. - Így vásárolj hulladékmentes(ebb)en!

A háztartásunkba kerülő zacskók jelentős részét vásárlásaink során visszük haza - kenyér, zsemle, zöldségek, gyümölcsök mind-mind zacskóba kerülnek. 

Gondolj csak bele, Te hányszor nyúlsz egy vásárlás alatt a zacskós hengerhez? 
És van otthon felesleges zacskód??? Na ugye!

Pedig mennyi felesleges plasztiktól menthetnénk meg magunkat, ha csak annyit tennénk, hogy a meglévőkből vinnénk magunkkal és újra meg újra azokba vásárolnánk. Logikus lépés lenne, ettől függetlenül nem ez a megszokott, inkább tömködjük tovább a zacskótartó zacskónkat, hogy az újonnan hazavittek is beleférjenek, mert már csordultig tele ugyan, de még ezt az egyet-kettőt... 
De ez is csak fél megoldás lenne, arra jó, hogy az otthonunkba ne kerüljön még több belőle, viszont ezzel sem oldjuk meg a környezetre gyakorolt károsító hatását és a hosszú lebomlási idejét (10-100 év). A legjobb megoldás az lenne, ha a plasztikról teljesen áttérnénk valami sokkal natúrabb megoldásra. 




Van néhány nagyobb áruházlánc, ahol engedélyezik a saját vászontáska használatát, de vannak sajnos olyanok is, akik teljesen tiltják, ilyen pl. a Spar is, legalábbis a környékünkön biztosan. Ezzel már el is árultam az egyik fortélyt, mellyel kikerülhető a zacskó használat. 

Bevásárlásnál írjuk össze mit szeretnénk vásárolni. Ez azért is jó, mert tudatosabban és célirányosan indulunk neki a beszerzésnek, így kevesebb az "elcsábulás". Ezután már könnyen elő tudunk készülni a saját tartóinkkal is. 
Még jobb, ha már vannak bejáratott beszerzőhelyeink, ahol tudjuk, hogy kiszolgálnak bennünket a saját dobozba, vászonzsákba is. Nálam ezzel a pakkal indul a vásárlás, tele van a hálós zsákocskáimmal. Ha húsárut is vásárolok akkor jön mellé néhány doboz is.




Vannak jó tapasztalatok a kisebb boltokkal kapcsolatban. A piacozás kultúrája mára sajnos megkopott, pedig ott aztán könnyen találunk csomagolásmentes árut. Az eladókkal megbeszélhetjük, hogy mi saját tartóba kérjük a portékájukat, a mérlegükkel kényelmesen le tudják mérni az árut, arról nem is beszélve, hogy könnyebb válogatni is a termékek között. Számos dolgot megvehetnénk ott, ennek ellenére is a bevásárlóközpontok vannak zsúfolásig tele. 

Beszerző helyek közé egy-két hentesüzletet is vegyünk fel. Húsárut üveg vagy műanyag ételdobozba is kérhetünk, így nem kell plusz csomagolás és abban is sokáig eltarthatjuk, ráadásul ízlésesebb is az átázott papíros csomagolásnál.  



Az élelmiszerek közül talán a tejtermékeket a legnehezebb csomagolás mentesen beszerezni. Én piacon vagy magán háznál oldom meg, de vannak kitelepült standosok is, akik szívesen adnak saját tartóba (sajtot, túrót) vagy a saját kiürült üvegeiket visszaveszik és megfelelő sterilizálás után újratöltik (joghurt, tejföl). Viszem a saját üvegeimet és abba mérik bele a kért mennyiséget. Túrónak dobozt, tejfölnek, joghurtnak küblit a tejnek üveget viszek.



Ez tényleg csak néhány ötlet, viszont ha ezekre már tudatosan figyelsz, sokkal kevesebb szemetet cipelsz haza és a szemléleted példa is lehet mások számára. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése