Be kell valljak valamit. Ezek a receptek a "kötelező" életmód váltásom előtti időszakomban sem jöhettek volna szóba eredeti formájukban fehér liszttel, cukrosan. Az egyik oka ennek az volt, hogy a férjem a kapcsolatunk előtt, belecsömörlött a tömény cukros, finomlisztes, kevert süteményekbe, muffinokba, így emiatt is, és mert szeretem a kihívásokat, mindig olyan süteményeket, desszerteket készítettem magunknak, amiket nem lehet minden utcasarkon kapni. Másik oka pedig, hogy sohasem szerettem a nagyon tömény, eltelítős édességeket. Otthon könnyedén összedobtam bármilyen házias, bonyolult, csupakrémes desszertet, egészséges változatban. Nem jelentett gondot semmi sem és a férjem arany betűkbe foglalta a nevem. A ruhaméret csökkenéséről már nem is beszélve! Hát ez persze hogy plusz ösztönzés volt még mindezek mellé.
Aztán jött az életmódváltás és még szigorúbban újultak meg a receptek, a 100-120 gramm/ nap szénhidrátbevitelhez igazítva, sóstól az édesig, főételtől a desszertig minden fehérjedúsabb és szénhidrát csökkentett lett, még a gyerekkori klasszikusok is új hozzávalókból kerültek átgondolásra.
Így mikor egy zimankós hideg szombat reggelre ébredtünk -11 fokkal, előkerült ez a melegítő hatású, diós-fahéjas túrónudli recept is. Ráadásul épp előtte lepett meg anyukám egy cukormentes kajszibarack lekvárral is, nem volt kérdés, hogy aznapra ez tökéletes uzsonna lesz.
Tészta:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (Lidl Castello) 180 g ch
220 g tehéntúró
1 M-es tojás
csipet jódozatlan, adalékmentes só
kb 1,5 dl víz
Főzéshez és tálaláshoz:
1 ek kókusz zsír
csipet só
30 dkg darált dió 36 g ch
ízlés szerint fahéj
porrá darált eritrit
lekvár (nagyon változó ch, pl. a Nyírfacukor szamóca lekvár édesítőszerrel 100g-ban 37,31 gramm ch, melyből xilit 32,92 g, cukrok 2,76 g és a keményítő 1,63 g ch)
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sóval, a villával összetört túróval, a tojással, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjunk belőle.
Lisztezett gyúródeszkán a tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. Ezután veszünk egy éles kést és 1-2 cm vastag csíkokra szeleteljük. A csíkokat, lisztezett kézzel, henger alakúra formázzuk, majd 2-3 cm-es darabokat vágunk belőle.
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, csipet sóval és egy evőkanálnyi kókusz zsírral. A forrásban lévő vízben 10 perc alatt megfőzzük a nudlikat. Akkor jók, ha felúsztak a víz tetejére. Még melegen, beleforgatjuk az eritrites-fahéjas darált dióba. Magában és lekvárral is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése