2017. 02. 11.

Liszt- és cukormentes kókuszos-vaníliás torta (IR barát)

Február egy olyan hónap nálunk, mikor minden hétre jut egy-egy névnapból, születésnapból. Ilyenkor a sütőm is igencsak igénybe van véve. Imádok gluténmentes lisztkeverékekkel dolgozni, de most nagyon szerettem volna egy olyan tortát készíteni, amit sokkal banálisabb, a kamrámban biztosan mindig megtalálható alapanyagokból, lisztmentesen bármikor el tudok később is készíteni. 

De volt egy prózaibb oka is, amiért ilyet szerettem volna. A család minden tagja tud a diétámról, arról is, hogy mi a fő motivációm, de még sohasem készítettek olyan süteményt, desszertet, amiből én is tudtam volna enni. Így kiszorultam a "családi körből". Azt látjuk, hogy vannak, akik nehezebben nyitnak új alapanyagok felé, egyáltalán afelé, hogy manapság már fiatalon vannak az embereknek egészségi problémái (persze ezek régen is votak, csak azóta sokkal fejlettebb az orvostudomány, így egyre több betegség és probléma gyökerére jöttek rá, ezenfelül tudatosabb a fiatalabb generáció). Így tehát itt volt egy remek alkalom arra, hogy megtréfáljam őket és készítsek egy ámulatba ejtően ízletes tortát, banális összetevőkből, amit ők is bármikor el tudnak majd készíteni.

Így jött az ötlet, erre a légiesen könnyed tortára!


Hozzávalók (2 féle piskótához)

Sárga piskóta:

5 db tojás
5 evőkanál por eritrit
5 evőkanál darált kókuszreszelék (100 g-ban 24 gramm ch
vagy kókuszliszt (100 g-ban 15 gramm ch

Kakaós piskóta:

5 tojás
5 evőkanál por eritrit
5 evőkanál zsírszegény kakaópor

Elkészítésük a hagyományos piskóta sütése szerint történik. 
Kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. A sárgáját az eritrittel alaposan, fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót, ill. az összedarált kókuszreszeléket. A habot óvatosan beleforgatjuk a sárgájából készített masszába és már mehet is a sütőbe. 160 C°-on 30 perc alatt készre sütjük.

Krém:

500 ml habtejszín (500 ml-ben 14,5 gramm ch)
2 zacsi habfixáló (a dr Oetker habfixálóban 1 tasak/5,8 g cukor van! Nekem ez még belefér, de akinek nem, az zselatinnal is keményítheti a habot)
1 csomag cukormentes vaníliás puding (1 tasakban 17,3 gramm ch)
2 dl kókusztej (2 dl-ben 5,2 gramm ch) - lehet más növényi tej is!
1 evőkanál négyszeres édesítő (vagy annak megfelelő más édesítő)

A pudingot a kókusztejjel, édesítővel sűrűre összekeverjük (a puding főzés nélküli, ezért nem főzőm). Ne ijedj meg, ekkor még borzasztóan édesnek fog tűnni! A habtejszínből a habfixszel selymesen kemény habot verünk, de vigyázzunk meddig keverjük, könnyen áteshetünk a ló túlsó oldalára és a dekoratív habból, összeálló tömb is lehet. Ha kész, a két krémet óvatosan összeforgatjuk.

Torta összeállítása

Először vágjuk ketté a piskótákat, hogy négy lapot kapjunk belőlük. Ezután vegyünk egy kemény alapot, mondjuk a csatos tortasütő formánk alját (így könnyen mozgatható később a torta), helyezzük rá az egyik kakaós lapot, erre kenjünk egy sor krémet, majd a sárga piskótából is egy lapot és így sorba megyünk, amíg el nem fogynak a lapok. A tetejét, oldalát is bevonjuk a krémmel. 

Jöhet a díszítés, melyhez most pirított kókuszreszeléket, szeletelt mandulát, citromhéj csíkokat és pár szelet kiwit használtam. 

A csoki folyondár elhagyható. Itt Torras fahéjas-steviás étcsokoládét (125 g) olvasztottam fel, 2 dl kókusztejjel és habzsák segítségével vittem fel a torta szélére. Nekem a csoki nem a kedvencem, inkább dekorációs funkciót szolgált, de az tagadhatatlan, hogy a szememnek nagyon is tetszett a végeredmény! 


Aki szereti a gesztenyét, annak itt egy másik IR-barát torta recept 


2 megjegyzés:

  1. Hello, hol veszel cukormentes habfixálót? már a világot átkutattam érte- de sikertelenül. Megosztanád velem? Köszi előre is! Üdv. Evelyn

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki köszi a receptet

    VálaszTörlés