2017. 02. 17.

Zero waste I. - Első lépések - Hogyan kezdjünk neki otthonunk hulladékcsökkentésének

Neked sem kell a háztartásodat a feje tetejére állítanod ahhoz, hogy egy kicsit is kevesebb hulladékkal úszd meg a hétköznapjaidat. A hosszú távon kivitelezhető hulladékmentességet jól meg kell alapozni. Ehhez pedig egy szépen átgondolt lépcsőn kell felmenni, melynek minden foka előrébb visz bennünket a célunkhoz. 

Első lépésként kezdjük a legalapvetőbb dolgokkal!

Megnézted már valaha is mennyi papírhulladékot termelsz a konyhádban?

Én igen. 
Havi legalább 1-2 nagyobb tekercs papírtörlő, néhány méter sütőpapír és 1-2 csomag családi kiszerelésű szalvéta fogyott el átlagban. 

Hát ezeket könnyen le lehet cserélni gazdaságos és környezetbarátabb megoldásra!

Sütőpapír helyett például használhatunk szilikonos sütő"papírt" vagy más néven sütőalátétet. A sütőalátétet közvetlenül a tepsibe helyezheted, 250 C°-ig hőálló, így sütés közben is használhatod. A sütemények, piskóták nem tapadnak rá. Könnyű a tisztítása is, mosogatógépben mosható, összetekerve helytakarékosan tárolható és nem kell néhány használat után kidobnod sem, mint papír változatát. Én nyújtódeszka helyett is használom, kevésbé ragad rá a tészta, mint a fa deszkámra, így kevesebb liszt kell a gyúráshoz, nyújtáshoz is, ráadásul szivaccsal egy törléssel lejön róla minden. Ez máris egy könnyen megvalósítható, hulladékmentesítő lépés :)



 Nézzük tovább...

...szalvéták, papírtörlők.

Egyszer használatosak és a valóban jó minőségűekhez ki kell nyitni a pénztárcánkat is. Na és akkor ne tévesszük szem elől a célunkat sem, minden használatuk után szemetet is termelünk velük. A legjobb szemétmentes alternatívája mindkettőnek, ha textilre cseréljük őket. Ma már szebbnél szebb, színesebbnél-színesebb, hangulatos, szezonális mintákkal dekorált konyharuhákat és textilszalvétákat lehet kapni, akár szettben is. Az egyszeri árukat tekintve (mert sokan ezt nézik sajnos) valóban többe kerülnek, mint papír verzióik, de míg azokat csak egyszer, a textileket rengetegszer újra fel tudjuk használni egy alapos tisztítás után. 

Ügyes kezűek akár saját kis konyhai kollekciót is varrhatnak. A saját készítésű konyharuhák nagy előnye az is, hogy mi választhatjuk ki hozzá az anyagot, így akár két féle nedvszívó képességű textilt is összepárosíthatunk egy konyharuhában. Tényleg csak a képzeletünk szab határokat.




  


Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a konyhában a változatos színeket és a saját készítésű egyedi darabokat. Nekem kifejezetten szimpatikus, ha egy kicsit kacskaringós varrásból azonnal szembetűnik a háziasszony kreativitása és próbálkozása. Persze azért, ha valaki egy ügyes varrónővel készítteti el a textileket vagy készen vásárolja őket, az is értékelendő, mert ez egy újabb lépés a zöldülés felé és ezt mindig díjazzuk! 

Hogy ne maradjanak ki, szalvétákból is készültem néhány jópofa ötletet.

Ha kiszabtad a méretet, akár egy egyszerű pelenkaöltéssel is eldolgozhatod a szalvétád széleit.

textilfestékkel feldobva



Batik technikával csodás színátmeneteket varázsolhatunk a textilekre


Érdemes tehát szépen lassan átállni a textilek használatára. Kevesebb hulladékot termelünk velük és gazdaságosabbak is. Néhányan tisztításuktól félnek a legjobban, de erre is vannak már hatékony módszerek, a marhaepe szappantól kezdve, a folttisztító són át, az öko fehérítő mosószerig széles a skála. Erről majd egy későbbi posztban fogok részletesebben kitérni.

Hajrá!!! Hulladékcsökkentésre fel! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése