2017. 02. 01.

Kenyérzsák készítése saját kezűleg

Szeretem magam körül a természetes anyagokból készült holmikat, ezért is akartam lecserélni a kenyértároláshoz használt plasztikot, egy természetesebb megoldásra. Így jött az ötlet, hogy egy mutatós anyagból készítek jóféle zsákot a kenyereimnek. A pelenkaöltés megy, stoppolni is tudok, ha kell, de varrógép még nem volt a kezemben. Ebben anyukám segített, van egy nagyon szupi varrógépe, kb. 25 éve apukámtól kapta, nagyon ritkán használja, de ha szükség van rá, mindig jó szolgálatot tesz. Már csak az anyagot kellett jól megválasztanom. Olyat szerettem volna, ami nem túl csicsás, könnyű anyag, jól szellőzik, valami vidéki minta is jó lenne rá, és a fehér konyhánkhoz is passzol. Itthon, a nem használt dolgok közül, szebbnél-szebb anyagokból válogathattam, végül egy hagyományosabb piros-fehér kockás, nem használt pamutvászon terítőt és bélésnek egy natúr színű zsákvásznat választottam (ez utóbbit vennem kellett), de bevallom, a tanyasi mintát is egy német oldalon találtam. És sosem rendeltem volna meg onnan, ha nincs egy ismerősöm, aki kedvességből elhozza nekem.






Elkészítés 

Vágjuk ki az anyagokat, az alábbi méretek szerint. A külső anyag (kockás) 28 × 80 cm, a belső (fehér) 28 × 78 cm. Ezután tegyük őket egymásra és mindkét rövidebb végénél varrjuk össze a két anyagot (ez lesz a zsák szájának két oldala). 


Ha kész, az alábbi fénykép szerint hajtsuk félbe az anyagot (a varrás lesz így középen, balra a külső, jobbra a belső réteg) és a kockás anyag végétől mérjünk le 3,5 és 5 cm-t. Párhuzamosan varrjuk le a kimérésnél a sorokat.  A szép vízszinthez a kockaminta nagyon jó sorvezetőnek. A kettő között lévő 1,5 cm nem lesz levarrva oldalt, így tudjuk majd a két sor közé behúzni a zsinórt, amivel össze tudjuk húzni a zsákunk száját.



Most szabjuk ki a zsákunk alját is.

Ahogy az alábbi képek is mutatják, az oldalától 5,5 cm-t, az aljától 4,5 cm-t. Ollóval vágjuk ki.






Ha kész varrjuk össze a zsák oldalait is. Figyeljünk a zsinórnak kitűzött 1,5 cm-re, Ne varrjuk össze!!!
Ezután a belső anyagot hajtsuk bele a külső anyagba és így egyben fordítsuk ki a zsákunkat. A kifordított zsákot most úgy hajtsuk össze, hogy ne a varrás legyen a két szélén, hanem az legyen középen. 



Így az ollóval kivágott lyukak egymásra fekszenek úgy, hogy szépen össze tudjuk őket varrni. Ha kész fordítsuk vissza a zsákot.

Már csak egy dolog maradt hátra, a zsinórt egy drót segítségével húzzuk a helyére. 




Kész is van! Jöhetnek bele a finom pékáruk :-)

Mivel mindkét anyagnak jó a tartása és ez így több rétegben különösen igaz, ráadásul a szabása is lehetővé teszi, a zsákot kosárnak is tudod használni. Ebben az esetben a tetejét hajtsd vissza, ezzel is adsz neki egy merevebb tartást és úgy állítsd fel. 













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése