2021. 04. 23.

Amerikai palacsinta IR-barát, hisztaminszegény változatban

Már sokmindent feláldoztam a hisztaminszegény és IR-barát étrend oltárán, de a palacsintáról nem fogok lemondani! Ezért elkezdtem kísérletezni a különböző receptekkel, hogy megtaláljam azt, amelyet ugyanolyan könnyen és gyorsan össze tudunk dobni, diétába illeszthető alapanyagokból, mint régen a "hagyományos" változatát, glutén-, cukor-, tej- és tojásmentesen. Nem mondom, sok receptet kipróbáltam és sokszor a végeredmény mindenre hasonlított csak a palacsintára nem, DE jelentem, sok kísérletezés után, összejött az igazi! 

Céklás-birsalma lekvárral, a másik birsalma és meggylekvárral

Tulajdonképpen két recept lett a befutó, amelyből az egyik az amerikai palacsinta receptje. Most ezt fogom leírni. 

Amerikai palacsinta (hisztaminszegény, IR-barát, glutén-, tej-, tojás- és cukormentesen)

Hozzávalók (kb. 8-10 db palacsintához):

120 g zöldbanán liszt (HI 0, 120 g-ban 96 g CH, hasznos, ellenálló rezisztens keményítőforrás☝)
2 csapott evőkanál 4× erősségű cukorhelyettesítő (HI 0, CH 0)
1 teáskanál gluténmentes sütőpor vagy ugyanennyi szódabikarbóna (HI 0, CH 0)
2 evőkanál lenmag ~ kb. 18 g (HI-ben kis mennyiségben fogyasztható, 18 g-ra 5,22 CH, béltisztításra kiváló☝)
ízlés szerint fahéj (nálam ez 1 teáskanálnyi, HI 0)
ízlés szerint vanília (HI 1)
csipet só
3,5 dl növényi tej (házi kókusztejet használtam) (HI 0, CH tejtől függ)
némi kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:

Ledaráljuk a lenmagot, majd 6 evőkanálnyi vizet adunk hozzá és 10 percet hagyjuk állni, hogy bezselésedjen (így kapunk belőle lenmagtojást). Egy tálba kimérjük a száraz hozzávalókat, majd belekanalazzuk a lenmagtojást és a végén hozzáöntjük a tejet és alaposan összekeverjük a palacsintatésztát. Azonnal elkezdjük kisütni, közepes hőfokon, hogy ne égjen meg. A darált lenmag és a fahéj miatt sötétebb tésztát fogunk kapni végeredményként. 

HISZTAMINSZEGÉNY, CUKORMENTES, LEKVÁRRECEPTEK

Sárgabarack lekvár 🍑 ITT 
Meggy lekvár 🍒 ITT
Birsalma lekvár 🍐 ITT 


Kávéhelyettesítő

A délutáni hamis kávé mellé is jól esett. Apropó kávé!!! Kávéhelyettesítésre mi a Katáng cikória pótkávét (koffeinmentes cikóriakávé) használjuk. Ugyanúgy lefőzőm a kávéfőzővel, mint a sima darált kávét. Mi a sárga csomagolásút preferáljuk, mert ezt tudja szépen lefőzni a 15 bar-os kávéfőzőnk, a zöld színűvel voltak gondok, lassan tudta átpréselni a vizet a finomabb daráláson. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése